ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Πολύ καλές οι αποδόσεις των παραθεριστικών ξενοδοχείων το 2011

Σύμφωνα με το Τριμηνιαίο Hospitality Newsletter της GBR Consulting (www.gbrconsulting.gr/newsletter), το 2011 τα ξενοδοχεία resort παρουσίασαν σημαντική βελτίωση του RevPAR τους ενώ οριακή ήταν η μεταβολή για τα ξενοδοχεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Αξιοσημείωτη είναι η θετική μεταβολή του RevPAR της Αθήνας, παρά την πτώση των διεθνών αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Πιθανολογούμε ότι, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, αυτό οφείλεται στο κλείσιμο αρκετών ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας τους τελευταίους μήνες, με επακόλουθο η μείωση της προσφοράς να οδηγήσει σε αύξηση πληροτήτων των ξενοδοχείων που επιβιώνουν την κρίση. Επίσης, για την ορθή ερμηνεία των στοιχείων πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης εξυπηρετεί και τα παραθεριστικά ξενοδοχεία της Χαλκιδικής.
Στο ίδιο newsletter επισημαίνεται ότι η παρούσα κρίση έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αξιών των ξενοδοχείων λόγω αυξημένων επιτοκίων και έλλειψης ρευστότητας, ιδιαίτερα καθώς οι τράπεζες παραδοσιακά χρηματοδοτούν τα ξενοδοχεία ως ‘ακίνητα’ και όχι ως επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής η μείωση των αξιών δεν έχει αναδειχθεί καθώς οι τράπεζες διατηρούν στα βιβλία τους σταθερή την αξία των δανείων και των ξενοδοχείων που αποτελούν την εγγύησή τους, προκειμένου να μην εγγράψουν ζημιές που θα επηρεάσουν τους δείκτες φερεγγυότητας της Βασιλείας. Αυτό πιθανολογείται ότι μπορεί να αλλάξει σύντομα καθώς η Blackrock έχει ήδη παραδώσει την έκθεσή της στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου περιλαμβάνονται οι εκτιμήσεις της για πρόσθετες διαγραφές δανείων και την απαιτούμενη επανακεφαλαιο-ποίηση των τραπεζών. Όταν οι τράπεζες υποχρεωθούν να μειώσουν την αξία των δανείων προς ξενοδοχεία και των αντίστοιχων εγγυήσεων, είναι πολύ πιθανόν να προτιμήσουν τον πλειστηριασμό των μονάδων μη εξυπηρετούμενων δανείων, έστω και σε χαμηλές αξίες, ως έναν τρόπο ενίσχυσης της ρευστότητάς τους.
Προβλέψεις 2012
Αναφορικά με τις προβλέψεις των ξενοδόχων για το 2012 Τρίμηνο και σύμφωνα με την έρευνα Tourism Barometer της GBR Consulting, www.gbrconsulting.gr/barometer, παρατηρούνται τα εξής:
 Ως απότοκο της σοβούσας οικονομικής κρίσης αλλά και της πληγείσας εικόνας της Αθήνας, οι ξενοδόχοι πόλεων παρουσιάζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για τις προοπτικές του 2012