ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Στους Δήμους πάει η "προίκα" του ΕΟΤ

Στους Δήμους και όχι στις αιρετές Περιφέρειες θα δοθεί τελικά η "προίκα" των 83 τουριστικών ακινήτων του ΕΟΤ, ανάμεσά τους και 13 σημαντικά ακίνητα στην Κρήτη, αφού μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των δημάρχων, πρωτίστως του δημάρχου Ηρακλείου, το υπουργείο τροποποίησε την επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου που παραχωρούσε τις δημόσιες εκτάσεις στη δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση...
Αρχικά, στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού ''Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις" προβλεπόταν τα 83 ακίνητα πανελλαδικά να παραχωρηθούν στις αιρετές Περιφέρειες. Το γεγονός είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Άμεση μάλιστα και οργανωμένη ήταν τότε η παρέμβαση του δημάρχου Ηρακλείου και προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη.
Ο κ. Κουράκης, διαπιστώνοντας έκπληκτος πως το υπουργείο ήθελε να παραχωρήσει στην Περιφέρεια Κρήτης το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου "Ξενία", έκτασης 4,7 στρ. - ακίνητο όμως το οποίο είχε παραχωρηθεί πριν από χρόνια στο Δήμο Ηρακλείου για 99 έτη - απέστειλε οργισμένη επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο. Σε τοπικό επίπεδο είχε πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις και ο Δήμος Χανίων, ενώ σε κεντρικό επίπεδο υπήρξε ηχηρή παρέμβαση της ΚΕΔΕ, η οποία στηρίχθηκε στο γεγονός πως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και ιδιαίτερα το Δημοτικό Κώδικα και το Ν. 3852/2010 "Καλλικράτης", η κυριότητα, η διαχείριση και η εκμετάλλευση των ακινήτων αυτών θα πρέπει να αποτελεί αρμοδιότητα της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με βάση την αρχή της εγγύτητας. Το υπουργείο έκανε δεκτό το αίτημα της ΚΕΔΕ.
Μετά την εξέλιξη αυτή, αρκετοί δήμαρχοι στην Κρήτη μπορούν να αισθάνονται μεγάλη ικανοποίηση, αφού βλέπουν τη δημοτική περιουσία να ενισχύεται με μεγάλες, σημαντικές και ξεχωριστής τουριστικής αξίας δημόσιες εκτάσεις.
Σε επίπεδο Κρήτης η "προίκα" του ΕΟΤ προς τους Δήμους αφορά στα παρακάτω τουριστικού ενδιαφέροντος ακίνητα:
1. Κτήμα Μαλίων, έκτασης 14.870 τ.μ.
2. Στην περιοχή Αγίων Δέκα δήμου Γόρτυνας εδαφική έκταση 1.400 τ.μ. μετά τουριστικού περιπτέρου (παλιό επισκοπείο).
3. Στο Ηράκλειο εδαφική έκταση 4.782,28 τ.μ. (πρώην ξενοδοχειακό συγκρότημα "Ξενία").
4. Τουριστικό περίπτερο Φαιστού και περιβάλλων χώρος αυτού, έκτασης 1.140 τ.μ.
5. Στο Ψυχρό του Οροπεδίου Λασιθίου εδαφική έκταση 3.330 τ.μ. μετά τουριστικού περιπτέρου.
6. Στα Ζωνιανά Ρεθύμνου εδαφική έκταση 12.514 τ.μ. μετά τουριστικού περιπτέρου.
7. Στο Ακρωτήριο Χανίων, στους Τάφους Βενιζέλων, εδαφική έκταση 21.927 τ.μ.
8. Στην πόλη των Χανίων εδαφικές εκτάσεις συνολικού εμβαδού 7.888,85 τ.μ. (πρώην "Ξενία") μαζί με τις λουτρικές εγκαταστάσεις.
9. Στον Ομαλό Χανίων εδαφική έκταση 14.447 τ.μ.
10. Στον Ομαλό Χανίων εδαφική έκταση 12.000 τ.μ. μετά τουριστικού περιπτέρου.
11. Στην περιοχή Αγίων Αποστόλων Χανίων εδαφική έκταση 456.358 τ.μ.
12. Στην περιοχή Ακτή Άμμου Λασιθίου εδαφική έκταση 14.465 τ.μ. μετά λουτρικών εγκαταστάσεων.
13. Στο Ρέθυμνο έκταση 1.800 τ.μ., περιλαμβανόμενου του πρώην "Ξενία".

Πηγή: www.neakriti.gr