ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Δεν γλιτώνουν το χαράτσι οι ξενοδόχοι

Μάχη με την αξιοπιστία φαίνεται ότι δίνει η κυβέρνηση, από την οποία όλα δείχνουν πως βγαίνει ηττημένη! Αυτή τη φορά απέναντι στο βασικό «γρανάζι» της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού. Οι ξενοδόχοι και της Κρήτης έμειναν έκπληκτοι διαπιστώνοντας, σχεδόν ένα μήνα μετά την ψήφιση του νομού 4021 για την επιβολή του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν τήρησε τη δέσμευσή του, καίτοι στο σχετικό νόμο παρουσιάζεται ότι έχει ικανοποιήσει πλήρως τους ξενοδόχους εξαιρώντας από το χαράτσι τους κοινόχρηστους χώρους, όπως άλλωστε είχαν ζητήσει οι ίδιοι.
Πώς συνέβη αυτό; Δια της μεθόδου της εφαρμοστικής εγκυκλίου για το σχετικό νόμο που ακολούθησε της δημοσίευσης στο ΦΕΚ, το υπουργείο Οικονομικών κάνει σαφές ότι από το χαράτσι θα γλιτώσει μονό το 35% του συνολικού εμβαδού των κοινόχρηστων χώρων και όχι η συνολική έκταση που καταλαμβάνουν.

Το χέρι στην τσέπη

Πλέον οι ιδιοκτήτες των 900 περίπου ξενοδοχειακών μονάδων της Κρήτης καλούνται εν μέσω της οικονομικής κρίσης να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη από ό,τι αρχικώς τουλάχιστον υπολόγιζαν και μάλιστα για τμήματα των τουριστικών τους εγκαταστάσεων που δεν τους αποφέρουν έσοδα (π.χ. αποθήκες,WC κ.ά.). «Από τη μια οι πράκτορες πιέζουν για μείωση των τιμών και από την άλλη η κυβέρνηση επιβάλλει συνεχώς νέα φορολόγηση», τονίζει η κ. Καράτζη, που εμφανίζεται απογοητευμένη, αφού πλέον και ο κλάδος των ξενοδόχων εμφανίζεται να έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του απέναντι στην κυβέρνηση. Η αρχική συμφωνία μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, που ζητούσε αρχικώς να εξαιρεθούν καθολικά από την επιβολή του τέλους, είχε επιτευχθεί έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις. Όμως, όπως αποδεικνύεται, υπέστη περικοπές!

Μαρίτα Καράτζη


Πλήγμα για τον τουρισμό

«Δυστυχώς ο τουρισμός δέχεται για μια ακόμη φορά χτύπημα. Παρά το ότι ο κλάδος μας είναι ίσως η μονή ελπίδα για έξοδο από την κρίση, συνεισφέροντας στο ΑΕΠ, εντούτοις η κυβέρνηση αθέτησε τη δέσμευσή της απέναντί μας. Δεν τήρησε το λόγο της και όπως έχουμε ενημερωθεί δεν ισχύουν τα όσα είχαμε συμφωνήσει και θεωρούσαμε ότι ίσχυαν με την ψήφιση του σχετικού νόμου», εξηγεί η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του Νομού Ηρακλείου Μαρίτα Καράτζη, η οποία εμφανίστηκε έκπληκτη από την αιφνιδιαστική αλλαγή πλεύσης του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: www.neakriti.gr