ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΣΕΤΕ: Άμεση απόσυρση του νέου Χωροταξικού για τον Τουρισμό


Την άμεση απόσυρση του νέου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό ζητά ο ΣΕΤΕ, με επιστολή του στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής. Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης αναφέρει ότι «δύο χρόνια μετά, παρουσιάζεται ένα σχέδιο πρόχειρο, όχι συγκεκριμένο, το οποίο πάσχει από τα συνήθη ελαττώματα των επιδερμικών χωροταξικών μελετών και τις χρόνιες αγκυλώσεις και νοοτροπίες κάποιων υπηρεσιών, που τόσο έχουν ταλανίσει τους όποιους επενδυτές, έχοντας μεγάλο ποσοστό ευθύνης για την αναπτυξιακή υστέρηση της χώρας».

Τα βασικότερα προβλήματα του σχεδίου που επισημαίνει ο ΣΕΤΕ είναι:
  • Το κείμενο του σχεδίου είναι φλύαρο και περιγραφικό και όχι τεχνικό και συγκεκριμένο.
  • Δεν εισάγει καν την έννοια της φέρουσας ικανότητας η οποία υποτίθεται ότι έλειπε από το προηγούμενο.
  • Δεν αξιοποιεί τις διαπιστώσεις από την κρίση των 3 τελευταίων ετών και τις προτεραιότητες που έχουν δημιουργηθεί.
  • Για τις περισσότερες κατηγορίες περιοχών και δραστηριοτήτων δεν παρέχει κανένα χωρικό στοιχείο και δεν συνοδεύεται από κανένα χάρτη.
  • Ενδιαφέρεται κυρίως για την κακώς εννοούμενη προστασία του περιβάλλοντος από τον τουρισμό και όχι για την ανάπτυξη του τουρισμού με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.
  • Καταργεί στην ουσία αναπτυξιακές διατάξεις άλλων πρόσφατων νόμων, όπως την πρόσφατη νομοθεσία για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
  • Δεν αντιμετωπίζει επαρκώς το μεγάλο πρόβλημα της χωροθέτησης από τον αιγιαλό, όχι με οριζόντιο μαθηματικό τύπο με μόνη παράμετρο το υψόμετρο, αλλά με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές, φέρουσα ικανότητα περιοχής, γεωγραφία και χρήση ακτογραμμής, ύψους και ποιότητας επένδυσης.
  • Συγχέει την έννοια του οργανωμένου τουριστικού υποδοχέα (ΠΟΤΑ) με την έννοια του απλού ή σύνθετου εκτός σχεδίου τουριστικού καταλύματος.

Ο ΣΕΤΕ προτείνει να εκπονηθεί επιτέλους, μετά από ουσιαστικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, ένα σύγχρονο, συγκεκριμένο, αναπτυξιακό και φιλοπεριβαλλοντικό σχέδιο, το οποίο θα βελτιώνει πραγματικά το παλαιό, χωρίς να επαναλαμβάνει ή επεκτείνει τις όποιες αδυναμίες του.