ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Αιμοδότες του ελληνικού τουρισμού χαρακτηρίζει Γερμανούς κα Βρετανούς ο Π. Γερουλάνος


Πάρα πολύ επιφυλακτικός, δηλώνει  για φέτος ο υπουργός  Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος,  διότι τα πρώτα σημάδια που λαμβάνει η χώρα είναι από τις δύο μεγαλύτερες αγορές, των οποίων οι πολίτες, κλείνουν τώρα τις διακοπές τους. Οι χώρες αυτές είναι η Γερμανία και η Αγγλία διευκρίνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: “Είμαι από αυτούς που δε βλέπω τη στάση των Βρετανών και των Γερμανών διαφορετική. Είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω και στις δύο χώρες και να συναντηθώ με τους tour operators, οι οποίοι έχουν κάνει και τη μια πρωτοβουλία με την επιστολή που έστειλαν και την άλλη και η συνεργασία που έχουμε μαζί τους είναι πολύ στενή -και θα εξηγήσω τι εννοώ με αυτό. Αυτή η φάση έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για τον τουρισμό μας, τελειώνει ουσιαστικά μια περίοδος ανασφάλειας, η οποία είχε δημιουργηθεί με το PSI και μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση, όπου η Ελλάδα θα φύγει από τα αρνητικά δημοσιεύματα, τα οποία είχαμε δει τον τελευταίο καιρό και θα υπάρχει μια ουδετερότητα. Αυτή τώρα είναι η καλύτερη ώρα για να κινητοποιηθούμε κι εμείς και οι επαγγελματίες του κλάδου. Αυτό λοιπόν, το οποίο κάναμε είναι, συναντήσαμε όλους τους tour operators στη Γερμανία, όλους στην Αγγλία, τους μεγάλους πάντα μιλάμε και συζητήσαμε για το ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν, αποφασίσαμε ότι θα δουλέψουμε με εταιρείες PR στη κάθε χώρα, πράγμα το οποίο προχωράμε και το βλέπουν και οι tour operators και ότι θα δουλέψουμε με τους tour operators σε κάθε αγορά, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα των δικών τους ενεργειών”. 
Ο υπουργός τόνισε τη σημασία των δύο παραδοσιακών αγορών- Γερμανίας και Αγγλίας και τις χαρακτήρισε αιμοδότες του ελληνικού τουρισμού και διευκρίνισε: Οι δύο αγορές όμως έχουν τελείως διαφορετικά προβλήματα. Η Αγγλία έχει κάνει μια τεράστια καμπάνια να ζητήσει στους Εγγλέζους να μείνουν στην Αγγλία φέτος και πρέπει να σας πω ότι αυτό σπρώχνεται και με ένα άλλο σκεπτικό, φέτος και πέρυσι συμπιέστηκε πάρα πολύ οικονομικά η μέση τάξη της Αγγλίας... Στην Αγγλία η μεσαία τάξη έχει χτυπηθεί πάρα πολύ από την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να μην ταξιδεύουν στον εξωτερικό γενικότερα, οπότε έχουμε μια πτώση οικονομική, για την οποία μπορούμε να κάνουμε πολύ λίγα πράγματα. Δηλαδή πόσο πια να κατεβάσουν οι Έλληνες τα πακέτα για να μπορούν να τραβήξουν αυτόν τον κόσμο, που λόγω της Ολυμπιάδας θα μείνουν και στην Αγγλία;

Η Γερμανία είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση και πρέπει να το υπογραμμίσω αυτό για να πω ότι όλοι μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Θα έλεγα ότι υπάρχουν τρεις ομάδες στην Γερμανία, οι οποίες αυτήν τη στιγμή είναι πολύ επιφυλακτικές απέναντι στην Ελλάδα: Υπάρχει η πρώτη που βλέπουν την Αθήνα να καίγεται και σου λέει ‘βρε παιδιά που να πηγαίνουμε τώρα φέτος; Άστο, θα πάμε του χρόνου’. Αυτό το ‘άστο θα πάμε του χρόνου’ είναι καταστροφικό για μας, αλλά είναι και μια ομάδα, την οποία μπορούμε να επηρεάσουμε. Η δεύτερη ομάδα είναι μια ομάδα, η οποία είναι σχεδόν ρατσιστική, όπου λέει ότι ‘εγώ έδωσα τα λεφτά μου στους Έλληνες, φτάνει, δε δίνω τίποτα άλλο. Δεν πάω εκεί διακοπές’. Αυτή είναι μια πολύ αρνητική προσέγγιση και εκεί δε θα μπορέσουμε να έχουμε μεγάλη δυνατότητα παρέμβασης για την επόμενη 5ετία-10ετία. Υπάρχει και μια τρίτη ομάδα, στην οποία επικεντρωνόμαστε και δίνουμε τη μεγαλύτερη μας προσπάθεια και είναι η εξής, που λένε: ‘εγώ θέλω να πάω διακοπές στην Ελλάδα, εγώ θέλω να βοηθήσω την Ελλάδα, εγώ θεωρώ ότι έχουμε αδικήσει πολύ συχνά την Ελλάδα με τα δημοσιεύματα που βλέπουμε στον γερμανικό Τύπο, αυτό το οποίο αναρωτιέμαι είναι εάν πάω στην Ελλάδα ως Γερμανός πολίτης εγώ κινδυνεύω;’. Δηλαδή φοβούνται τον δικό μας ρατσισμό πλέον απέναντι στους Γερμανούς και εκεί πρέπει να στείλουμε πάρα πολύ ξεκάθαρα μηνύματα ότι η χώρα μας θα τους αντιμετωπίσει πάρα πολύ θετικά, ότι είναι ευπρόσδεκτοι αυτοί οι άνθρωποι, ότι ο Γερμανός ο οποίος παίρνει την απόφαση σε μια τόση δύσκολη περίοδο να έρθει στη χώρα μας, σημαίνει ότι αγαπάει τη χώρα μας και θέλει να τη βοηθήσει. Λοιπόν, το να πάμε να δείξουμε σε αυτούς οποιονδήποτε θυμό έχουμε απέναντι στους Ευρωκράτες και τους Γερμανούς πολιτικούς που μίλησαν άσχημα για την Ελλάδα κ.λπ. δεν έχει κανένα νόημα αυτήν τη στιγμή. Αυτοί είναι θετικοί πρεσβευτές και πρέπει να στείλουμε όλα τα μηνύματα που μπορούμε, ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας και ότι, αν έρθουν, θα περάσουν πολύ ωραίες διακοπές”.

Παράλληλα ο υπουργός Σε σχόλιο δημοσιογράφου, ότι οι κρατήσεις Γερμανών τουριστών είναι μειωμένες κατά 30%, απάντησε ότι ήταν λάθος το ότι τα τελευταία χρόνια όλη η επένδυση της Ελλάδας ήταν στην Γερμανία και στην Αγγλία,  γιατί είχαμε βάλει όλα μας τα αυγά σε ένα καλάθι“.