ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Προκηρύχθηκε από τον Ο.Λ.Π. Α.Ε. ο Ανοιχτός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων.


Προκηρύχθηκε από τον Ο.Λ.Π. Α.Ε. ο Ανοιχτός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για τον Ανασχεδιασμό του υπάρχοντος αποθηκευτικού σταθμού σιτηρών (SILO) και του περιβάλλοντος χώρου του σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων
Ο Διαγωνισμός αυτός εντάσσεται στη στρατηγική της δημιουργίας της Πολιτιστικής Ακτής, ως έργου αναφοράς για την πόλη και το λιμάνι του Πειραιά με κύρια έμφαση στον Πολιτισμό, τον ποιοτικό τουρισμό και την αειφόρο ανάπτυξη. Ένα έργο που μετατρέπει το λιμάνι του Πειραιά σε Πύλη Τουρισμού και Πολιτισμού.
Ο διαγωνισμός για το ΣΙΛΟ, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στον μουσειακό χάρτη της χώρας, αφού δεν υπάρχει άλλο Μουσείο, το οποίο να φιλοξενεί τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία διαχρονικά έχουν βρεθεί στις θάλασσες μας. Ως μονοθεματικό Μουσείο, ο χώρος που προσφέρεται στην Πολιτιστική Ακτή είναι μοναδικός. Η σχετική Μουσειολογική Μελέτη έγινε από τη Δ/νση Ενάλιων Αρχαιοτήτων του Υπ. Πολιτισμού (υπεύθυνη η Δ/ρια κ. Αγγελική Σίμωση) και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Μουσείων και τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού.
Ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού ορίσθηκε από την αναθέτουσα Αρχή, η 20η Σεπτεμβρίου 2012.
Τα βραβεία τα οποία θα δοθούν ανέρχονται σε πέντε (5) συνολικού ποσού 118.000 Ευρώ, ενώ η αμοιβή για την εκπόνηση της Οριστικής Μελέτης σε 590.000 Ευρώ.
Η Κριτική Επιτροπή, η οποία ορίσθηκε βάσει της Υ.Α. 26804/2011 αποτελείται από 7 τακτικά και 7 αναπληρωματικά μέλη με Πρόεδρο τον καθηγητή και πρ. Πρύτανη κ. Δημήτρη Φατούρο.
Ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. για διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων ανήρτησε ειδικό κόμβο στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.piraeusculturalcost.org.gr.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ο.Λ.Π. Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης δήλωσε: «Το πιο σημαντικό έργο της Πολιτιστικής Ακτής ξεκίνησε. Με το έργο αυτό πετυχαίνουμε δύο στόχους: Πρώτον διασώζουμε ένα σημαντικό βιομηχανικό μνημείο, το οποίο θεμελίωσε το 1934 ο Ελευθέριος Βενιζέλος και δεύτερον το μετατρέπουμε σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, δηλαδή σε ένα Μουσείο θαλασσινό. Μαζί με το Θεματικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Μετανάστευσης, το Ιστορικό Αρχείο Ο.Λ.Π. στην Πέτρινη Αποθήκη και τις Αποθήκες του Θεματικού Πάρκου, δημιουργούμε τη μεγαλύτερη θεματική παρέμβαση έκτασης 180.000 τ.μ. στον ευρύτερο Πειραιά. Έναν χώρο παιδείας και αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της χώρας, στο μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι της Ευρώπης».