ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Στην Νικήτη Χαλκιδικής ο Διαγωνισμός ΓΕΥΣΗΣ ελιάς


Δημοσιοποιήθηκε το πρόγραμμα του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού ΓΕΥΣΗΣ Ελιάς, που θα γίνει 12 & 13 Μαϊ 2012, στην Νικήτη Χαλκιδική.
Ο 2ο Διαγωνισμός ΓΕΥΣΗΣ φιλοξενείται στο ξενοδοχείο Anthemus, στην ακτή Ελιά, από τον Δήμο Σιθωνίας με την συμπαράσταση του Δημάρχου κ. Ιωάννη Τζίτζιου και είναι μια πρωτοβουλία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας «ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ», με την υποστήριξη των: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμος Σιθωνίας, Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδας, Κεντρική Ένωση Επιμελητήριων Ελλάδας, Οργανισμός Τουριστικής Προβολής Χαλκιδικής, Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών-ΙΔΜΕ, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού-ΕΟΤ, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος-ΞΕΕ, Επιμελητήριο Χαλκιδικής και Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Ελιών-ΠΕΜΕΤΕ
Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να στείλουν τα δείγματα για την συμμετοχή με μεταφορική ή courier στην Γραμματεία του Διαγωνισμού (Π. Π. Γερμανού 44, Θεσσαλονίκη, 2310 271950) μέχρι την Τρίτη, 8 Μαΐου 2012,

Το Σάββατο, 12 Μαΐου 2012, στις 16.00, θα γίνει η ημερίδα στην αίθουσα Ορφέας, με θέμα: ΕΞΑΓΩΓΕΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΪΟΝΤΑ, με συντονιστή τον Δρ Γ. Μπόσκου και εισηγήσεις: Η θρεπτική αξία της ελιάς (Γ. Καρακασίδου, διαιτολόγος ΙΔΜΕ), Η ελιά στο πιάτο (Κ. Γιούτα, διαιτολόγος ΙΔΜΕ), Φάε πέντε ελιές (Γ. Μπόσκου, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), Βιολειτουργικά προϊόντα ελιάς (Ο. Γκορτζή, ΤΕΙ Λάρισας), Η Πορεία των Ελλ. Εξαγωγών, Σχεδιασμός καινοτόμων προϊόντων (Χ. Βογιάνου) και Mέθοδοι marketing σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές (Φ. Κιλιπίρης & Ι. Καραμανίδης, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης).
Τα επίσημα εγκαίνια του 2ου Διαγωνισμού ΓΕΥΣΗΣ ελιάς θα γίνουν το Σάββατο, 12 Μαΐου 2012, στις 20.30, στο ξενοδοχείο Anthemus, αίθουσα Ορφέας και το Συμπόσιο στις 21.30.
Την Κυριακή, 13 Μαΐου 2012, στις 11.00, θα διεξαχθεί ο Διαγωνισμός: Επιτραπέζια Ελιά & Πατέ Ελιάς, από την Επιτροπή Γευσιγνωσίας. Τα κριτήρια που θέτει το διαγωνιστικό πρωτόκολλο της Culinology TEAM Hellas (www.culinology.gr) θα αναδείξουν τους καλύτερους και θα συμβουλέψουν όλους.
Ανάμεσα στις πολλές παράλληλες εκδηλώσεις επισημαίνονται:
1.    Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας Λέσχης Αρχιμαγείρων με Οργανισμό Χαλκιδικής
2.   Λειτουργία έκθεσης ελαιοπαραγωγών και παραγωγών τοπικών προϊόντων
3.   Υπογραφή Τοπικού Συμφώνου Χαλκιδικής (13/5/12, 10.00)
4.   Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού Χαλκιδικής (κεντ. εστιατόριο, 13/5/12, 10.30))
5.   Διαγωνισμός-γευσιγνωσία ελαιών για το κοινό (Ορφέας 2, 13/5/12, 11.00)
6.   Επιδεικτική μαγειρική (αμφιθέατρο Ορφέας, 13/5/12, 11.00)
7.   Συζήτηση για το μέλλον του Αγροτικού Κόσμου (Ορφέας 3, 13/5/12, 11.00)
Ο Δήμαρχος κ. Ι. Τζίτζιος ενημερώνει ότι ο Δήμος Σιθωνίας βρίσκεται μεταξύ του Τορωναίου και του Σιγγιτικού κόλπου, στην Χαλκιδική. Στην ανατολή αντικρίζει κάποιος το Άγιο Όρος, στη δύση κοιτάζει τον Όλυμπο. Πρόκειται για έναν τόπο προικισμένο με σπάνιες φυσικές ομορφιές. Εδώ συνδυάζεται το γαλάζιο της θάλασσας με το χρυσοκίτρινο της αμμουδιάς και το πράσινο της στεριάς, εδώ οι θαυμάσιες εναλλαγές εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη και τον παροτρύνουν να μείνει για να απολαύσει τη δροσιά της διάφανης θάλασσας, να αισθανθεί τη ζεστασιά του ήλιου και να αναζωογονηθεί στα υπέροχα σκιερά δάση. Οικισμοί παραδοσιακοί συνυπάρχουν αρμονικά με τους σύγχρονους. Στην περιοχή έχει τη δυνατότητα να κάνει κανείς περιπάτους στους παλαιοντολογικούς, κλασικούς και βυζαντινούς χώρους και να ακολουθήσει διαδρομές στα δάση και στον ορεινό όγκο του Ίταμου.