ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Αυξάνεται ο προϋπολογισμός για τις δράσεις digi-mobile, digi-retail, digi-content και digi-lodge


Η «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.» ανακοίνωσε την τροποποίηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού για τις δράσεις κρατικών ενισχύσεων digi-lodge, digi-content, digi-retail και digi-mobile, σύμφωνα με τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις (ΦΕΚ 1450/Β’/2-5-2012).
Ειδικότερα, η συνολική δημόσια δαπάνη για τη δράση «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών σε ‘έξυπνες’ συσκευές κινητών επικοινωνιών και υπολογιστές−ταμπλέτες (digi−mobile)» αυξάνεται σε 30.150.000,00€ από 15.000.000,00€ που είχε ορισθεί αρχικά (ΦΕΚ B 2651/9.11.2011). Οι πίνακες με τις αιτήσεις συμμετοχής που εντάσσονται στο πλαίσιο της δράσης θα δημοσιοποιηθούν με νεώτερη ανακοίνωση, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησής τους.
Όσον αφορά στη δράση «Ενίσχυση Επιχειρήσεων Λιανεμπορίου για την Υλοποίηση Ψηφιακών Επενδύσεων (digi−retail)» η συνολική δημόσια δαπάνη της δράσης διαμορφώνεται σε98.776.783€. Σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, αυξάνεται η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη για το ΕΠ Ψηφιακή Σύγκλιση καθώς και για τα ΠΕΠ «Μακεδονίας – Θράκης (Δυτική Μακεδονία)» και «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου», γεγονός που θα επιτρέψει την ένταξη επιπλέον προτάσεων επιχειρήσεων στη δράση.  Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της δράσης «digi-retail» έχουν ενταχθεί από τις αρχές Ιουλίου έως σήμερα 2.161 επενδυτικά σχέδια με συνολικό προϋπολογισμό 98,5 εκατ. ευρώ και συνολική δημόσια δαπάνη 57,2 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στη δράση «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα του ψηφιακού ευρυζωνικού περιεχομένου (digi−content)» η νέα συνολική δημόσια δαπάνη διαμορφώνεται σε 16.643.081,45€. Με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση αυξάνεται η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη για το ΠΕΠ Αττικής και ξεκινά η διαδικασία ένταξης όλων των αιτήσεων των επενδυτικών σχεδίων που είχαν κριθεί ως επιλαχούσες. Στη δράση digi-content έχουν ενταχθεί 212 επενδυτικά σχέδια από ολόκληρη την Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 26,1 εκατ. ευρώ.
Τέλος, με την αντίστοιχη σχετική Υπουργική Απόφαση η συνολική δημόσια δαπάνη για τη δράση «Ενίσχυση Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Καταλυμάτων για τη Δημιουργία Διαδικτυακών Τόπων Προβολής και Συστημάτων Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (digi-lodge)» διαμορφώνεται σε 34.430.135,95€. Επισημαίνεται ότι η τροποποίηση του προϋπολογισμού για τη δράση digi-lodge δεν έχει καμία επίπτωση στην κατάσταση των ενταγμένων και επιλαχόντων επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη δράση.
Στο πλαίσιο της δράσης digi-lodge έχουν ολοκληρωθεί έως σήμερα 1500 επενδύσεις ενισχυόμενου προϋπολογισμού€22 εκατ. ευρώ από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τουριστικά καταλύματα, ενώ έχουν ήδη καταβληθεί επιχορηγήσεις ύψους €10 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία πληρωμών είναι συνεχής, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων και οι επιχειρήσεις ενημερώνονται απευθείας για τις διαδικασίες εκταμίευσης των επιχορηγήσεων.
Οι δράσεις κρατικών ενισχύσεων digi-mobile, digi-retail, digi-content και digi-lodge υλοποιούνται από την «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΕΣΠΑ 2007-2013) και χρηματοδοτούνται κατά 80% από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 20% από Εθνικούς πόρους.
Πηγή: Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας