ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

IMEX 2012: Μειωμένο, αλλά υπαρκτό το ενδιαφέρον για συνέδρια στην Ελλάδα


Σε επετειακό κλίμα και με αέρα «τεχνολογικής» ανανέωσης πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 22-24 Μαΐου 2012 η έκθεση IMEX Frankfurt, η οποία συμπλήρωσε φέτος 10 χρόνια εκθεσιακής παρουσίας στην αγορά του επαγγελματικού και συνεδριακού τουρισμού.
Παρά την κρίση, η IMEX 2012 παρουσίασε 47 νέους εκθέτες, ενώ σημαντική αύξηση, της τάξης του 10%, παρουσίασε ο αριθμός εκθετών στον τομέα της τεχνολογίας, γεγονός ενδεικτικό του ολοένα αυξανόμενου ενδιαφέροντος εκπροσώπων της αγοράς για νέες τεχνολογίες και εφορμογές στον τομέα των συνεδρίων – εκδηλώσεων.
Σημαντικά ενισχυμένο ήταν και το πρόγραμμα ‘Hosted Buyers’ της φετινής IMEX, δεδομένου ότι συμμετείχαν 20 νέες ομάδες, ανεβάζοντας τον αριθμό των συμμετεχόντων του προγράμματος στις 4.000 περίπου από 60 διαφορετικές χώρες. Το 75% των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα ‘Hosted Buyers’ προέρχεται και φέτος από χώρες της Ευρώπης, ενώ το υπόλοιπο 25% συμπληρώνουν οι συμμετέχοντες από αγορές, όπως τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Λατινική Αμερική. Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών διεξαγωγής της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 64.000 επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ εκθετών και buyers, αριθμός αυξημένος κατά 21% (συγκριτικά με τον αντίστοιχο αριθμό συναντήσεων στην IMEX 2011), ενώ ο αριθμός των επισκεπτών της έκθεσης ανήλθε στις 9.000. 
Από επαφές του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO και των μελών / συν-εκθετών του με buyers, εκθέτες και επισκέπτες της έκθεσης, διαπιστώθηκε ότι το ενδιαφέρον για συνέδρια στην Ελλάδα είναι μεν σημαντικά μειωμένο, αλλά σε κάθε περίπτωση παραμένει υπαρκτό. Στο επίκεντρο κάθε συζήτησης, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν η υφιστάμενη κατάσταση της Ελλάδας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, ενώ κάθε εκπρόσωπος της ελληνικής αγοράς συνεδρίων κυριολεκτικά «μοχθούσε» για τη μετάδοση του μηνύματος ότι «η Ελλάδα παραμένει ένας ασφαλής συνεδριακός προορισμός». Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω αυξημένων «επικοινωνιακών» αναγκών στην κατεύθυνση «οχύρωσης» της συνεδριακής εικόνας της Ελλάδας, στη φετινή αποστολή του HAPCO συμμετείχαν τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του (Αντιπρόεδρος – Παναγιώτης Ποδηματάς, Γενική Γραμματέας – Σίσσυ Λυγνού και Ειδική Γραμματέας – Ειρήνη Τόλη).
Ιδιαίτερη αναφορά τέλος αξίζει να γίνει στην εκπόνηση της μέλετης ‘Power of 10’ από την εταιρία Fast Future Research, η οποία – βασιζόμενη σε στοιχεία της έρευνας Convention 2020 – απεικόνισε τη βιομηχανία συνεδρίων κατά την περασμένη δεκαετία και παράλληλα κατέδειξε τις τάσεις και τις επιχειρηματικές προκλήσεις / ευκαιρίες στα επόμενα 10 χρόνια.
Μελετώντας την πορεία της αγοράς συνεδρίων τα τελευταία 10 χρόνια, οι μελετητές κατέληξαν σε τρεις κύριες προκλήσεις, οι οποίες, όπως επεσήμαναν, επηρέασαν και τους άλλους τομείς της βιομηχανίας. Συνοπτικά, αυτές ήταν:
η αβέβαιη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, γεγονός που δυσχεραίνει τις προβλέψεις αλλαγών σε μακρο-οικονομικό επίπεδο,
η ταχεία εξάπλωση και διείσδυση των νέων τεχνολογιών σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής, και
η εμφάνιση ολοένα και μικρότερων επιχειρηματικών κύκλων.
Αναφορικά δε με την πορεία της βιομηχανίας συνεδρίων τα επόμενα 10 χρόνια, η μελέτη κατέδειξε ότι:
το 71% των ερωτηθέντων αναμένει επιπτώσεις της οικονομικής αβεβαιότητας και αστάθειας στον συνεδριακό τουρισμό παγκοσμίως,
το 49% θεωρεί ότι βελτιώσεις θα υπάρξουν στον τομέα των συνεδρίων από την πρόοδο της τεχνολογίας, τόσο στον τομέα της ποιότητας, όσο και του κόστους, οδηγώντας την αγορά πιο κοντά στα “live” συνέδρια,
και το 47% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύει ότι καταλυτικό ρόλο στην πορεία της αγοράς θα διαδραματίσουν τα επόμενα χρόνια μικρότεροι και ταχέως αναπτυσσόμενοι επιχειρηματικοί κύκλοι. Το 46% δε, αναμένει αυξανόμενη πολιτική και οικονομική επιρροή προερχόμενη από την Ασία.
Το επόμενο ραντεβού της παγκόσμιας αγοράς συνεδρίων στην Φρανκφούρτη για την IMEX 2013 ορίστηκε στις 21-23 Μαΐου