ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

ΓΕΠΟΕΤ:Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις αλλοδαπές επιχειρήσεις διεθνών γραμμών


Η ΓΕΠΟΕΤ διαμαρτύρεται για τα εκτεταμένα κρούσματα φοροδιαφυγής και καταστρατήγησης της κείμενης νομοθεσίας που έχουν διαπιστωθεί από τις αλλοδαπές εταιρείες, οι οποίες εμπλέκονται στην εξυπηρέτηση των διεθνών τακτικών γραμμών. Για το θέμα αυτό έστειλε επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, με κοινοποίηση και στην υπουργό Τουρισμού, αναφέροντας τα εξής:
Σε συνέχεια της εκτεταμένης αλληλογραφίας που η Ομοσπονδία μας έχει αποστείλει στους προκατόχους σας και έχει ανταλλάξει με υπουργεία, κρατικούς ελεγκτικούς φορείς και λοιπούς οργανισμούς που εμπλέκονται στον τομέα των διεθνών τακτικών γραμμών από και προς τη χώρα μας και τα εκτεταμένα κρούσματα φοροδιαφυγής και καταστρατήγησης της κείμενης νομοθεσίας που έχουν διαπιστωθεί από τις αλλοδαπές εταιρείες, οι οποίες εμπλέκονται στην εξυπηρέτηση των γραμμών αυτών, σας κοινοποιούμε το υπ’αριθμ. 1922-17/07/2012 έγγραφο του Τελωνείου Κήπων προς την Ομοσπονδία μας και ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας.
Σύμφωνα με αυτό και όσον αφορά την αμοιβαιότητα στην εξυπηρέτηση των δρομολογίων μεταξύ της αλλοδαπής εταιρίας και του Έλληνα συνεργάτη της τονίζεται ότι:
...Ειδικότερα για το άρθρο 5Β που αναφέρεται στην αρχή της αμοιβαιότητας και αφορά τον αριθμό εκτέλεσης δρομολογίων από ημεδαπούς και αλλοδαπούς μεταφορείς για την εξυπηρέτηση των διεθνών τακτικών γραμμών, τους γνωρίσαμε ότι αυτά εκτελούνται κατά συντριπτική πλειοψηφία από τους δεύτερους με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται η εν λόγω διάταξη...
Επιπλέον, δώσαμε αναλυτικά στοιχεία για το Β΄ εξάμηνο του 2010 και το Α΄ εξάμηνο του 2011 σχετικά με την εξαμηνιαία κίνηση των διεθνών τακτικών γραμμών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας από όπου και προέκυπτε ότι οι γραμμές εκτελούνταν σχεδόν κατά αποκλειστικότητα από τους Τούρκους μεταφορείς’.
Κύριοι υπουργοί, σας παρακαλούμε να διαβάσετε το σχετικό έγγραφο, αν αυτά δεν αποτελούν συντριπτικά στοιχεία για το όργιο παρανομίας και φοροδιαφυγής που συντελείται στις διεθνείς τακτικές γραμμές – ιδίως προς Τουρκία και Αλβανία αλλά και τις ευρωπαϊκές χώρες – τότε δεν γνωρίζουμε τι άλλο μπορεί να είναι.
Ζητούμε την εντατικοποίηση των ελέγχων στις αλλοδαπές επιχειρήσεις από τους εμπλεκομένους μηχανισμούς ελέγχου οι οποίοι επί σειρά ετών έχουν αδρανήσει έως και συμβιβαστεί, την εξάντληση της αυστηρότητάς σας καθώς και την άμεση αφαίρεση της άδειας διεθνούς τακτικής γραμμής για όποια μεταφορική επιχείρηση βρεθεί να παρανομεί.
Η απώλεια δημοσίων εσόδων μέσω της φοροδιαφυγής είναι τεράστια, λαμβάνει χώρα επί σειρά ετών και έχει οδηγήσει τις ελληνικές μεταφορικές επιχειρήσεις σε λουκέτα και απώλειες θέσεων εργασίας, καθώς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους επαγγελματίες των γειτονικών χωρών. Το Ελληνικό Δημόσιο επί σειρά ετών απλά παρατηρεί και καταγραφεί να έχουν μετατρέψει οι αλλοδαπές εταιρίες τη χώρα σε ‘ξέφραγο αμπέλι’, λειτουργώντας σε καθεστώς εκτεταμένης ανομίας και με υπεροπτική συμπεριφορά έναντι των εγχώριων εταιρειών.
Κύριοι υπουργοί, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν μπορεί η ελληνική επιχείρηση να διώκεται από παντού και να φορολογείται συντριπτικά επειδή οι ελεγκτικές αρχές και τα υπουργεία δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί.
Τελούμε εν αναμονή των δυναμικών ενεργειών σας”.