ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Αναδρομικός φόρος …αναχώρησης σε τουρίστες στην Ισπανία


Ένα νέο ανεπάντεχο αεροπορικό φόρο θα αντιμετωπίσουν οι τουρίστες που θα επισκεφθούν την Ισπανία φέτος το καλοκαίρι , που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση της χώρας. Το μέτρο όπως ήταν φυσικό δημιούργησε σάλο και εξόργισε τον τουριστικό κόσμό της χώρας. Το υψος του πρόσθετου φόρου πάντως ποικίλει ανάλογα με το αεροδρόμιο που χρησιμοποιεί ο επιβάτης.
Η αύξηση επιβάρυνσης των επιβατών, κατά μέσο όρο, φθάνει το 18,9% αλλά στα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας όπως στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη, η αύξηση του τέλους είναι σχεδόν διπλάσια!
Ορισμένες αεροπορικές εταιρίες μεταφέρουν τον νέο φόρο αναχώρησης στους επιβάτες, έστω κι αν αυτοί έχουν κλείσει τα αεροπορικά τους εισιτήρια εδώ και μήνες. Κάποιες άλλες όμως αποφάσισαν να απορροφήσουν το κόστος που προκύπτει.
Η ένωση αεροπορικών πρακτόρων της Ευρώπης ECTAA αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «δυσαρεστήθηκε» με την αύξηση, η οποία επιβλήθηκε χωρίς την κατάλληλη ενημέρωση των πελατών των αεροδρομίων.
Εν τω μεταξύ Βρετανοί τουριστικοί παράγοντες και εκπρόσωποι τουριστικών οργανισμών υποστηρίζουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ (από 8% στο 10% καθώς καιγενική αύξηση του ΦΠΑ από 18% στο 21%) στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες στην Ισπανία, θα δώσει στρατηγικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα και θα στείλει εκεί τους τουρίστες.