ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Μελέτη ΙΟΒΕ:Η επιδραση του τουρισμού στην οικονομία


Μετά την καταστροφική πολιτική του Γ. Παπανρέου και του ΠΑΣΟΚ με τη διάλυση των υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας κα την πληθώρα αντιδράσεων των επιχειρηματιών των δύο κλάδων, μία ακόμη μελέτη του ΙΟΕΒΕ αυτή τη φορά, τονίζει ότι ο τουρισµός µαζί µε την ναυτιλία αποτελούν τους πιο εξωστρεφείς τοµείς της ελληνικής οικονοµίας.
Πιο αναλυτικά για τον Τουρισμό:
Ο τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας όπως δείχνει μελέτη του ΙΟΒΕ με αντικείμενο: «Η επίδραση του τουρισμού στην ελληνική οικονομία».
Τα συμπεράσματα της μελέτης δείχνουν ότι η συνολική επίδραση στην ελληνική οικονομία από την εσωτερική τουριστική δαπάνη -των αλλοδαπών και Ελλήνων τουριστών εντός της χώρας-, αλλά και τις επενδύσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό διαμορφώθηκε το το 2010 στα 34,4δισ ευρώ ή 15,1% του ΑΕΠ. Από αυτά τα 15,2δισ ευρώ αντιπροσωπεύουν την άμεση επίδραση από την ανάπτυξη του τουρισμού.
Ο διεθνής τουρισµός αποτελεί έναν από τους µεγαλύτερους και πιο δυναµικούς τοµείς της παγκόσµιας οικονοµίας, σηµειώνοντας συνεχή άνοδο και διαφοροποίηση µε την ανάδειξη νέων χωρών-προορισµών στον παγκόσµιο τουριστικό χάρτη. Σε αυτό συµβάλλει αφενός η οικονοµική ανάπτυξη και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου σε αρκετές χώρες µε αποτέλεσµα την αύξηση του διαθέσιµου εισοδήµατος, αφετέρου η βελτίωση των υποδοµών και των µεταφορών, γεγονός που καθιστά τις µετακινήσεις φθηνότερες και ταχύτερες. Η µετεξέλιξη του τουρισµού σε προσδιοριστικό παράγοντα κοινωνικής και οικονοµικής προόδου, έχει ως αποτέλεσµα να αποτελεί πλέον αναπόσπαστο τµήµα του διεθνούς εµπορίου, µε τις εισπράξεις από τον αλλοδαπό τουρισµό να κατατάσσονται στην τέταρτη θέση παγκοσµίως, έπειτα από το εισόδηµα που δηµιουργείται από τις εξαγωγές καυσίµων, χηµικών και προϊόντων τηςαυτοκινητοβιοµηχανίας.
Για την ελληνική οικονοµία, ο τουρισµός αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης µε σηµαντική συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, στην απασχόληση και στις επενδύσεις. Η πλούσια πολιτιστική κληρονοµιά, η εκτεταµένη ακτογραµµή και το φυσικό περιβάλλον είναι ορισµένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα που καθιστούν τη χώρα από τους σηµαντικότερους τουριστικούς
προορισµούς παγκοσµίως. Ταυτόχρονα, ο τουρισµός µαζί µε την ναυτιλία αποτελούν τους πιο εξωστρεφείς τοµείς της ελληνικής οικονοµίας, µε την εισροή ταξιδιωτικού συναλλάγµατος να επιδρά θετικά στο ισοζύγιο πληρωµών της χώρας, συµβάλλοντας στη µείωση του ελλείµµατος των τρεχουσών συναλλαγών.


Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, εκτιμάται ότι για κάθε 1.000 ευρώ τουριστικής δαπάνης το ακαθάριστο προϊόν της ελληνικής οικονομίας αυξάνεται περίπου κατά 2.220 ευρώ.
Επίσης η άμεση και έμμεση τουριστική απασχόληση στην Ελλάδα εκτιμάται σε 446.000 εργαζόμενους ενώ συνολικά 741.000 θέσεις απασχόλησης (ή 16% της συνολικής απασχόλησης της χώρας) υποστηρίζονται από την ανάπτυξη του τουρισμού.O τουρισµός δεν αποτυπώνεται σε ένα µεµονωµένο κλάδο, καθώς συνδέεται µε ένα ευρύ φάσµα δραστηριοτήτων
  • # H άµεση επίδρασή του στο ΑΕΠ εκτιµάται σε 15,2 δισεκ. €
  • # H επίτευξη του στόχου των 20 εκατ. αφίξεων αλλοδαπών επισκεπτών στην
  • Ελλάδα θα είχε ως αποτέλεσµα:
  • οι τουριστικές εισπράξεις από το εξωτερικό να ανέλθουν τουλάχιστον στα
  • 12,8 δισεκ. ευρώ ενώ,
  • σε όρους συνολικής επίδρασης στο ΑΕΠ η επιπλέον συνεισφορά θα είναι
  • µεγαλύτερη των 7 δισεκ. ευρώ σε σχέση µε το 2010
  • # Yπηρεσίες καταλύµατος και εστίασης αποτελούν τα 2/3 σχεδόν της άµεσης επίδρασης στην οικονοµία από την τουριστική δαπάνη
  • # Η απασχόληση που επηρεάζεται από την ανάπτυξη του τουρισµού στην Ελλάδα εκτιµάται σε 741 χιλ. ή 16% της συνολικής απασχόλησης στη χώρας
  • # Ο τουρισµός συµβάλλει στα κρατικά έσοδα συνεισφέροντας το 5% των συνολικών εσόδων της κυβέρνησης από την έµµεση φορολογία.
  • # Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να δοθεί έµφαση σε ανεκµετάλλευτους µέχρι σήµερα πόρους-δραστηριότητες που θα ενισχύσουν τις αφίξεις και τα έσοδα   από τον αλλοδαπό τουρισµό.
Οι κλάδοι που επωφελούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από τον τουρισμό είναι το εμπόριο, ο κλάδος της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Θετικά επηρεάζεται η επιχειρηματική δραστηριότητα στις κατασκευές και τις τηλεπικοινωνίες ενώ σημαντική είναι η συνεισφορά του τουρισμού στον Πρωτογενή Τομέα (Γεωργία, Κτηνοτροφία και Αλιεία) και στην εγχώρια βιομηχανική παραγωγή.
Η προκαλούμενη επίδραση από την αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών εκτιμάται στα 13,9 δισ. ευρώ.