ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Εν Συντομία


Μείωση κατά 3,4% των ταξιδιωτικών εισπράξεων
Μειωμένες κατά 3,4% εμφανίζονται οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2012, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μείωση του 3,4% οφείλεται στη μείωση των εισπράξεων από τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 27 κατά 8,1%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 4.857 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα οι εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ των 27 διαμορφώθηκαν στα 2.608 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2012 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.


Η Ομοσπονδία Ξεναγών καταγγέλλει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού, «περί ξεναγών»
Η Ομοσπονδία Ξεναγών με υπόμνημα της, το οποίο απέστειλε προς τους βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, την Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, την Κ.Ο. του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, την Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων, την Κ.Ο. της Δημοκρατικής Αριστεράς, την Κ.Ο. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, τους ανεξάρτητους βουλευτές, καταγγέλλει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού, «περί ξεναγών».

Συνάντηση του Γ. Τσακίρη με τον αναπ. υπουργό Πολιτισμού για τα πνευματικά δικαιώματα
Μετά την αναπάντεχη εμφάνιση πολλών νέων οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, αλλοδαπών και εγχώριων, που διεκδικούν υπέρογκες αμοιβές από τα ξενοδοχεία για τις συσκευές τηλεόρασης που υποχρεούνται τα ξενοδοχεία να διαθέτουν στα δωμάτια, ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό κ. Κώστα Τζαβάρα να του εκθέσει την άναρχη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της πνευματικής ιδιοκτησίας με αποδέκτη όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας καθώς και την παρέμβαση του στο θέμα το οποίο έχει αναδειχθεί σε σημαντική τροχοπέδη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου μετά από μήνες αναμονής, χωρίς όμως να καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα. Ο υπουργός πολιτισμού αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στο θέμα.


Ώθηση της ροής του εισερχόμενου τουρισμού
Στις 16 Οκτωβρίου,η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη συναντήθηκε με τη γενική διευθύντρια της Turkish Airlines στην Ελλάδα, Gulay Ozturk, σε μία προσπάθεια μεταξύ των δύο πλευρών, να εξετάσουν και να προωθήσουν πιθανές, κοινές ενέργειες για την ώθηση της ροής του εισερχόμενου τουρισμού. Επίσης, η ατζέντα περιελάμβανε το θέμα της διευκόλυνσης των θεωρήσεων visa.


Ρεκόρ διανυκτερεύσεων στο Άμπου Ντάμπι το 9μηνο
Ρεκόρ διανυκτερεύσεων επέτυχε το Άμπου Ντάμπι το πρώτο εννιάμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού της χώρας. Ειδικότερα, στα 131 ξενοδοχεία και διαμερίσματα του εμιράτου την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου διανυκτέρευσαν 1.741.330 άτομα, αριθμός που αντιπροσωπεύει αύξηση της τάξης του 15% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2011. Αύξηση των διανυκτερεύσεων κατά 16% σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο.


Διεθνής Συνάντηση για την Επιστροφή των παρανόμως εξαχθέντων Πολιτιστικών Αγαθών.
Στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ (Νότια Κορέα) Διεθνής Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων για το ζήτημα της Επιστροφής των παρανόμως εξαχθέντων Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσής τους.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών συζητήθηκαν τρόποι ρύθμισης του ζητήματος της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών και εναλλακτικά μέσα επίλυσης των πολιτιστικών διαφορών, ενώ παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα επιστροφής πολιτιστικών αγαθών.
Επίσης
, στο πλαίσιο της Συνάντησης, πραγματοποιήθηκαν τρία εξειδικευμένα εργαστήρια, ένα εκ των οποίων με θέμα «Οι διαπραγματεύσεις ως μέσο επιστροφής πολιτιστικών αγαθών, σύμφωνα με την ελληνική εμπειρία» διοργανώθηκε και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία από την ελληνική πλευρά. Υπό τη θεματική αυτή αναπτύχθηκαν αφενός η γενικότερη στόχευση του ΥΠΑΙΘΠΑ στο ζήτημα του επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών και αφετέρου η νομική διάσταση των διαπραγματεύσεων.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη διεθνή Έκθεση SIAL
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση SIAL η οποία διοργανώθηκε από 21 έως 25 Οκτωβρίου 2012 στο  Εκθεσιακό Πάρκο PARIS NORD VILLEPINTE, στο Παρίσι. Η έκθεση αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες Διεθνείς Εκθέσεις Τροφίμων – Ποτών στον κόσμο και διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε εντός του ελληνικού περιπτέρου του Ο.Π.Ε.Ε και φιλοξένησε 30 Πελοποννησιακές εξαγωγικές επιχειρήσεις.




                 Επέκταση του Δυτικού Μώλου του Λιμένα Ε΄ στο Πέραμα
Την επέκταση του Δυτικού Μώλου του Λιμένα Ε΄ στο Πέραμα με νέα έργα, ώστε να λειτουργήσει πλήρως ως μαρίνα σκαφών αναψυχής, αποφάσισε το Δ.Σ. του ΟΛΠ Α.Ε.Η δαπάνη των έργων θα ανέλθει συνολικά σε 245.000 Ευρώ (χωρίς ΦΠΑ,απρόβλεπτες δαπάνες και αναθεώρηση ).Το έργο αυτό το οποίο γίνεται μετά από τη συμφωνία του Δήμου Περάματος και της Διοίκησης του ΟΛΠ Α.Ε. αφορά τη διαπλάτυνση των χερσαίων χώρων του υφιστάμενου Νότιου Μώλου μήκους 180 μέτρων και την κατασκευή ράμπας για την εξυπηρέτηση του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου.