ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Δάνεια 1,2 δισ. ευρώ από το ΕΤΕΑΝ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Δάνεια ύψους 1,2 δις. ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πέσουν στην αγορά μέσω των Τραπεζών με τη στήριξη από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).
Συγκεκριμένα το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ κ. Γιώργος Γεροντούκος ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης για την παροχή δανείων κεφαλαίου κίνησης με επιτόκιο περίπου 4% σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας.
1. Ταμείο Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης
Το συγκεκριμένο Ταμείο θα ενισχυθεί με την αξιοποίηση – ανακατανομή αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων που ήταν «παρκαρισμένα» στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (170 εκατ. ευρώ) και το Ταμειο Εγγυοδοσίας (50 εκατ. ευρώ). Επιπλέον μειώθηκε η σχέση συνεπένδυσης έτσι ώστε για κάθε 1 ευρώ που θα συνεισφέρει άτοκα το ΕΤΕΑΝ στο Ταμείο, οι δανειοδότριες τράπεζες να συνεισφέρουν άλλο 1 ευρώ (συντελεστής μόχλευσης 1:1).
Ειδικότερα η συνολική ρευστότητα που θα διοχετευθεί στην αγορά υπό μορφή δανείων κεφαλαίου κίνησης 4ετούς διάρκειας ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ (225 εκατ. ευρώ από το Ταμείο και 225 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες).
Το ύψος των δανείων θα φθάνει μέχρι το 50% του κύκλου εργασιών του προηγούμενου ή του 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους και το επιτόκιό τους λόγω της σχέσης συνεπένδυσης 1:1 και λαμβανομένων υπόψιν των σημερινών συνθηκών στην αγορά εκτιμάται ότι δεν θα υπερβαίνει το 4,5% προ λοιπών επιβαρύνσεων.
Από αύριο θα βγει η πρόσκληση.
2. Ενεργοποιείται το Ταμείο Εγγυοδοσίας στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ (Ταμείο Επιχειρηματικότητας)
Αφορά στην ενίσχυση ΜμΕ μέσω της παροχής εγγυήσεως για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης. Τα διαθέσιμα του Ταμείου από πόρους του ΕΤΕΑΝ ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά δανειακά κεφάλαια που θα αποτελέσουν αντικείμενο εγγυήσεως από το Ταμείο εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 350 εκατ. ευρώ.
Οι συμβάσεις με τις συμμετέχουσες τράπεζες είναι ήδη υπογεγραμμένες, ενώ είναι σε διαβούλευση η δυνατότητα περαιτέρω μεταφοράς 50 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης.
3. Με νέους όρους η λειτουργία των πέντε Ταμείων Δανειοδοτήσεων του ΤΕΠΙΧ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων ύψους 315 εκατ. ευρώ.
Οι συγκεκριμένες δράσεις αφορούν στη γενική και νεανική επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τον τουρισμό – πράσινη οικονομία. Αυτά τα κεφάλαια μπορούν, με βάση τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να κατευθυνθούν και στη χρηματοδότηση δαπανών κεφαλαίων κίνησης. Σημειώνεται ότι μπορούν να επωφεληθούν και επενδυτές και επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο.
4. Λοιπές δράσεις από ΕΤΕΑΝ
α) Πρόγραμμα Εγγυοδοσίας για την έκδοση εγγυητικών επιστολών ύψους 90 εκατ. ευρώ που έχει ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο με προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ. Το ΕΤΕΑΝ εγγυάται για δύο χρόνια με σταθερό ετήσιο κόστος ανά ΜμΕ το 50% των εγγυητικών επιστολών.
Το ανώτατο ύψος των εγγυητικών επιστολών που καλύπτονται από την εγγύηση της ΕΤΕΑΝ ανά πάσα χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια των δύο ετών συμφωνείται μεταξύ τράπεζας και επιχείρησης ανάλογα με τις εκτιμώμενες ανάγκες σε πρώτες ύλες και εμπορεύματα και δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.
β) Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΝΑΛΙΟ. Δραστηριοποιείται στην εγγύηση δανείων για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία (ΕΠΑΛ).
γ) Ταμείο Εξοικονομώ κατ' οίκον συνεχίζει τη δράση του στην παροχή άτοκων δανείων και επιχορηγήσεων προ τα ελληνικά νοικοκυριά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών διαμερισμάτων και πολυκατοικιών αποκλειστικά στην ελληνική επικράτεια. Στη δράση έχουν υπαχθεί 20.000 κατοικίες επί συνόλου 25.000 αιτήσεων.
δ) Δυνατότητα επιμήκυνσης μέχρι τον Μάιο του 2014 της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του προκατόχου του ΕΤΕΑΝ (του ΤΕΜΠΜΕ) και τα οποία παρουσιάζουν σήμερα καθυστέρηση στην εξυπηρέτησή τους.
Η παράταση της λήξεως των υποχρεώσεων πραγματοποιείται με αίτημα που υποβάλλεται από την επιχείρηση προς την τράπεζα που τηρούνται οι οφειλές. Εφόσον συμφωνηθούν οι ειδικότεροι όροι μεταξύ του αιτούντος και τραπέζης κοινοποιείται στην ΕΤΕΑΝ προκειμένου να γίνει και η ανάλογη επιμήκυνση στη διάρκεια ισχύος της εγγυήσεώς της.
(Πηγή: euro2day.gr)