ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ενθουσιώδης αποδοχή του Έτους Γαστρονομίας από το κοινό της Αθήνας


Θετικά σχόλια απέσπασε η πρωτοβουλία “2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη” που παρουσιάστηκε στις 16/1 το πρωί για πρώτη φορά στο κοινό της Αθήνας. Το συντονισμό της ειδικής εκδήλωσης-συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου της Ακρόπολης είχε ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, ενώ ομιλητές ήταν ο ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας και διευθυντής των ανασκαφών Ακρωτηρίου κ. Χρίστος Ντούμας, η Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, της Ακαδημίας Αθηνών, Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, ο Ηφαιστειολόγος Δρ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης και ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης, συγγραφέας και γευσιγνώστης.

Ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Νικόλαος Ζώρζος, ανέφερε ότι το Έτος Γαστρονομίας αποτελεί ένα πολυσύνθετο και πολυδιάστατο γεγονός· συνδέει το παρελθόν του νησιού της εποχής του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου με το σήμερα και αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα και τη γονιμότητα των ηφαιστειογενών εδαφών της Σαντορίνης. Η Γαστρονομία αγκαλιάζει όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής σε ένα τουριστικό προορισμό δηλαδή τις Τέχνες, την Παράδοση, την Παιδεία, την Επιστημονική Τεκμηρίωση και γενικότερα τον Πολιτισμό. Ως εκ τούτου χαρακτήρισε το ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ως ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετέχουν εντάσσοντας νέες ιδέες και δράσεις προκειμένου να τροφοδοτήσουν από κοινού το εγχείρημα αυτό.
Στη σχέση της Γαστρονομίας με τον Πολιτισμό αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Χρίστος Ντούμας λέγοντας ότι “Πολιτισμός είναι το σύνολο των αποκρίσεων του ανθρώπου στις προκλήσεις του περιβάλλοντός του. Μία από τις αποκρίσεις αυτές είναι και η διατροφή του. Προσπαθώντας όμως να καλύψει αυτή την ανάγκη, επινοεί τρόπους και μέσα, ώστε από την ικανοποίηση της ανάγκης να περάσει στην απόλαυση. Με τις λιχουδιές που παρασκευάζει, δεν περιορίζεται στην παραγωγή πολιτισμού· περνάει σε ψηλότερη βαθμίδα κάνοντας γαστρονομία”. Επίσης αναφέρθηκε στην πρόχου του 17ου αιώνα π.Χ., που πρόσφατα ανακαλύφθηκε στο Ακρωτήρι και αποτέλεσε την έμπνευση για το σχεδιασμό του λογοτύπου του ΕΤΟΥΣ.
Η επίσημη έναρξη για το “2013 ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ” στη Σαντορίνη, θα  πραγματοποιηθεί σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στις 3 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 18:30.
(atlantis-santorini.net)

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη
Την ανάπτυξη της Ελληνικής Γαστρονομίας , στο πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων του τουρισμού αποτελεί μία από τις άμεσες προτεραιότητες, όπως τόνισε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στην εκδήλωση .
 
Η υπουργός, επισήμανε,μεταξύ άλλων, ότι στη στρατηγική ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού οι θεματικές ενότητες αποτελούν άμεση προτεραιότητα γιατί θα εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν και θα συμβάλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» για τον ελληνικό τουρισμό.
Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού, είναι η ανάπτυξη των θεματικών ενοτήτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο γαστρονομικός τουρισμός, ο οποίος στην Ελλάδα έχει μια μεγάλη δυναμική, την οποία δυστυχώς δεν εκμεταλλευθήκαμε μέχρι σήμερα, με οργανωμένο και συντονισμένο τρόπο.
 
Η πρωτοβουλία του Δήμου Θήρας, να ανακηρύξει το 2013 έτος γαστρονομίας στη Σαντορίνη, είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια που κινείται προς τον επιδιωκόμενο σκοπό.
 
Να αναδειχθούν μοναδικά στοιχεία, τα οποία διαθέτει πλούσια η Σαντορίνη και να προβληθούν ως κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος.

Εν τω μεταξύ
Μεγάλη είναι η απήχηση του “2013 ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ” πριν καν αρχίσει και ενώ βρισκόμαστε ακόμα μακριά από την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Εκτός από τις δεκάδες δημοσιεύσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η σελίδα του ΕΤΟΥΣ στοFacebook διαγράφει μία εξαιρετική πορεία με τις φωτογραφίες και το άλλο υλικό που αναρτάται να έχουν θερμή υποδοχή και να διαδίδονται σε ευρεία κλίμακα.