ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Χαμηλότοκα αλλά και άτοκα δάνεια μέχρι 30.000 ευρώ για τις νησιωτικές μικρές τουριστικές επιχειρήσεις


Η προώθηση ειδικών δράσεων για τη νησιωτική Ελλάδα αποτελεί επιταγή του Συντάγματος. Σε αυτή την αντίληψη εντάσσονται και τα μέτρα για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων των νησιών. Χαμηλότοκα αλλά και άτοκα δάνεια ύψους 80 εκατ. ευρώ για τις νησιωτικές μικρές τουριστικές επιχειρήσεις ετοιμάζουν τα υπουργεία Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
Όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης και Κώστας Μουσουρούλης η δράση αυτή θα είναι έτοιμη να προκηρυχθεί στις 15 Μαρτίου και θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Τα δάνεια θα τα δίνουν οι τράπεζες μετά από σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος που θα κάνει το ΕΤΕΑΝ.
Το υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού αποφάσισαν να δεσμεύσουν πρόσθετους πόρους 80 εκ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ που θα διοχετευθούν χωρίς καθυστερήσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις των ελληνικών νησιών. Ειδικότερα για μικρές ήδη υφιστάμενες επιχειρήσεις σε όλα τα νησιά που σχετίζονται με τον τουρισμό. Παραδείγματος χάριν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστίαση και τα λοιπά. Πρώτα απ' όλα, διασφαλίστηκε επιπλέον χρηματοδότηση της τάξεως του 1.375.000.000 ευρώ για ορισμένες από τις Περιφέρειες της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πράγμα το οποίο θα επιτρέψει μια πιο σημαντική χρηματοδότηση για μεγάλο τμήμα της νησιωτικής Ελλάδας.
Επίσης επιτεύχθηκε αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από 50% που προβλεπόταν στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο 60%.
Έτσι επιχειρούν να καλύψουν ένα μεγάλο εύρος μικρών επιχειρήσεων. Δηλαδή ακόμη και όσες δεν καλύπτονται από τρέχοντα προγράμματα άμεσων ενισχύσεων, όπως το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά χωρίς επικαλύψεις με τα υφιστάμενα προγράμματα.
Η δράση αυτή, θα παρέχει δάνεια μεταξύ 10 και 30 χιλιάδων ευρώ με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Ειδικά για τα νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους που θεωρούνται με βάση τον επίσημο ορισμό που ακολουθείται τα μικρότερα νησιά, που είναι και η πλειοψηφία των νησιών μας, το επιτόκιο θα είναι μηδενικό.
Τα δάνεια αυτά θα δοθούν για τις επενδυτικές και λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων για να αναβαθμίσουν την ποιότητα των υπηρεσιών και των αγαθών που προσφέρουν. Δηλαδή θα αφορούν την ανανέωση του εξοπλισμού, τη διαμόρφωση αναβάθμιση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, την προώθηση των τοπικών προϊόντων (παραδείγματος χάριν το ελληνικό πρωινό στα ξενοδοχεία με ντόπια αγαθά), τη δικτύωση για προμήθειες και προβολή, την περιβαλλοντική αναβάθμιση κτηριακών εγκαταστάσεων και τα λοιπά.
Ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι οι δράσεις αυτές θα προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις,ενώ οι διαδικασίες χρηματοδότησης προβλέπονται απλοποιημένες, ούτως ώστε να μπορούν να υπαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, χωρίς περιττά έξοδα και χρονοβόρες διαδικασίες.
Ο Κ. Μουσουρούλης είπε ότι θεσπίζεται Συμβούλιο Εθνικής Νησιωτικής Πολιτικής για την εξειδίκευση λοιπών πολιτικών που επηρεάζουν έντονα τα νησιά μας. Όλοι Γνωρίζουμε ότι οι νησιωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν την ίδια αφετηρία σε σχέση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στην ηπειρωτική χώρα. Απευθύνονται σε μια κλειστή αγορά, μικρή αγορά, έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της φυσικής απομόνωσης και όλα αυτά μαζί φέρνουν τις νησιωτικές επιχειρήσεις σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να θεραπεύσουμε. Επίσης είπε ότι συζητήθηκαν με τον κ. Χατζηδάκη και άλλα θέματα που αφορούν στη νησιωτική πολιτική, ενόψει και του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης, δηλαδή του ΕΣΠΑ 2 που το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ως χωρικό υπουργείο, δηλαδή με αρμοδιότητα στο Αιγαίο αλλά και ως θεματικό υπουργείο, δηλαδή με τη νησιωτική πολιτική, θέλει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.