ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

YNA:Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της πειρατείας στη θαλάσσια Περιοχή της Δυτικής Αφρικής


Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά ενόπλων επιθέσεων κατά πλοίων ανοικτά των ακτών των χωρών της Δυτικής Αφρικής και λόγω της ανησυχίας που έχει προκληθεί διεθνώς από την καταγραφή της βαθμιαίας αύξησης των περιστατικών, κυρίως στον Κόλπο της Γουινέας, η Ελλάδα, μέσω του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, αναλαμβάνει πρωτοβουλία στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) προκειμένου να αναδείξει το πρόβλημα.
Στόχος της ελληνικής αυτής κίνησης είναι, μεταξύ άλλων, η ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων από τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ενόπλων επιθέσεων, πριν αυτό λάβει διαστάσεις ανάλογες - και ίσως πιο σοβαρές - από εκείνες που σημειώνονται στη θαλάσσια περιοχή του Άντεν και ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, λόγω της αποφασιστικότητας και της καταγεγραμμένης βίαιης συμπεριφοράς που επιδεικνύουν οι ένοπλοι ληστές κατά εμπορικών πλοίων και μελών πληρώματος στη Δυτική Αφρική.
Προς τούτο, η ελληνική ναυτιλιακή διοίκηση υπέβαλε σχετικό έγγραφο εργασίας στη Γραμματεία του ΙΜΟ προκειμένου να συζητηθεί στο πλαίσιο των εργασιών της 92ης Συνόδου της Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας (MSC) τον προσεχή Ιούνιο, στο οποίο θα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη παροχής τεχνικής βοήθειας και μεταφοράς τεχνογνωσίας, όπου απαιτείται, προς τις παράκτιες χώρες της Δ. Αφρικής, προκειμένου οι τελευταίες σε συνεργασία με τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα να αντιμετωπίσουν από κοινού και αποτελεσματικά το πρόβλημα της πειρατείας και των ενόπλων επιθέσεων κατά των πλοίων και ναυτικών.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, δήλωσε σχετικά:
«Η αντιμετώπιση της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας κατά των εμπορικών πλοίων και των μελών του πληρώματός τους απαιτεί συντονισμό δράσεων και ενεργειών σε διεθνές επίπεδο, με την εποικοδομητική συνεργασία των κρατών, των αρμοδίων διεθνών οργανισμών και της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, ως αρμόδιος φορέας για τη διασφάλιση όρων ασφαλούς απασχόλησης και δραστηριοποίησης των Ελλήνων ναυτικών και των ελληνικών πλοίων αντίστοιχα, έχει υποστηρίξει κάθε διεθνή πολιτική ή επιχειρησιακή πρωτοβουλία, τόσο στο πλαίσιο του ΙΜΟ, όσο και της Ε.Ε., με απώτερο σκοπό την εξάλειψη του φαινομένου. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας, με αφορμή πρόσφατα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί, μεταξύ άλλων και από το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (ΙΜΒ) σχετικά με την αύξηση των περιστατικών ενόπλων επιθέσεων στη θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Αφρικής, υπέβαλε σχετικό έγγραφο εργασίας στον ΙΜΟ προκειμένου να αναδειχθεί το πρόβλημα και να δοθεί η ευκαιρία στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα να συζητήσει διεξοδικά την αναγκαιότητα λήψης όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων και πρωτοβουλιών για την υποστήριξη των παρακτίων κρατών του Κόλπου της Γουινέας στην προσπάθεια που καταβάλουν για την καταπολέμηση του φαινομένου.»