ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Το Υπουργείο Εργασίας αγνοεί τους εργαζόμενους του τουρισμού .


Ο βουλευτής Ηρακλείου και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης. μετά την πρόσφατη συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού, Εργατικών Κέντρων και αρκετών Σωματείων στο Υπουργείο Εργασίας δήλωσε:

“Από τη σημερινή συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού, 10 Εργατικών Κέντρων και αρκετών Σωματείων μπροστά στο Υπουργείο Εργασίας δεν έλειπαν ούτε τα αιτήματα ούτε η μαζικότητα. Έλειπε όμως η ηγεσία του υπουργείου: ο υπουργός δε συγκινήθηκε από τα σοβαρά προβλήματα των εργαζόμενων του τουρισμού και επέλεξε να παραστεί στο πανηγύρι της Φανερωμένης στη Σύρο.

Ο κλάδος του τουρισμού, παρά τους πανηγυρισμούς και την ατελείωτη ‘αριθμολογία’ εκ μέρους της κυβέρνησης, έχει τεράστια προβλήματα, τις επιπτώσεις των οποίων τις βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι απασχολούμενοι και οι τοπικές κοινωνίες με έντονη τουριστική δραστηριότητα.

Ιδιαίτερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πλήττονται τρομερά τόσο από τις εργασιακές συνθήκες ‘γαλέρας’, όσο και από την εποχικότητα. Ο μνημονιακός νόμος 3986/2011 απέκλεισε σχεδόν το σύνολο των εργαζόμενων σε εποχικά επαγγέλματα από την παροχή του επιδόματος ανεργίας, με δραματικές συνέπειες για χιλιάδες οικογένειες και για τις τοπικές οικονομίες.

Ωστόσο, τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων του τουρισμού συνάντησαν για άλλη μια φορά ‘σιγή ασυρμάτου’ από το Υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση - μάλλον για να μην απομυθοποιηθεί το ‘success story’ στον τουρισμό, που συστηματικά καλλιεργείται. Σε όλες δε τις νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις του υπουργείου Τουρισμού, ο παράγοντας ‘εργασία‘… αγνοείται επιδεικτικά!

Η εποχικότητα στον τουρισμό συνιστά για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους καθεστώς ‘ειδικής ανεργίας”. Οι πραγματικές θέσεις εργασίας θυσιάζονται διαρκώς για ευέλικτες, «φτηνές» μορφές απασχόλησης (όπως η πρακτική άσκηση). Τέλος, η ‘μαύρη’ εργασία ευημερεί, τη στιγμή που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν παραλύσει και ουδείς γνωρίζει αν τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις όπου αυτή ανθεί καταλήγουν στα ασφαλιστικά ταμεία ή... αλλού!


Ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι απλώς λογιστικά μεγέθη ή ‘μονοκαλλιέργεια’, αλλά μοχλός ανάπτυξης με ανταποδοτικό χαρακτήρα προς την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας και όχι προς όφελος λίγων μεγαλοξενοδόχων και ακόμα λιγότερων πολυεθνικών εταιρειών”.