ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Απάντηση υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου για τις οφειλές ναυτιλιακών εταιρειών προς το ΝΑΤ


Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις βεβαιωμένες οφειλές των ναυτιλιακών εταιριών προς το ΝΑΤ, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε τα εξής:
«Η Ελληνική Ναυτιλία διακρίνεται διεθνώς ως πρωτοπόρα δύναμη κατακτώντας την κορυφή σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της χώρας μας, μάλιστα, διατήρησε τη δυναμική της και την ανοδική της πορεία, με θετικά αποτελέσματα για τους Έλληνες Ναυτικούς και την Εθνική οικονομία.
Αναφορικά με τις οφειλές των ναυτιλιακών εταιρειών προς το ΝΑΤ πρέπει να διευκρινισθεί ότι αφορούν σχεδόν στο σύνολό τους, τα πλοία της επιβατηγού ναυτιλίας (ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας) και σε οφειλές Κεφαλαίου Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων (Κ.Α.Ε.Ο.) προ του 2011, οπότε και καταργήθηκε ως Κεφάλαιο.

Ειδικότερα, το ποσό των 17.890.000 ευρώ που χαρακτηρίζεται, με τυπικά κριτήρια (λόγω καταβολής των εισφορών σε συνάλλαγμα και λόγω χωρητικότητας των πλοίων άνω των 500 κ.ο.χ.), ως οφειλή της ποντοπόρου ναυτιλίας, αφορά κυρίως σε οφειλές εταιρίας κρουαζιερόπλοιων (που εκκρεμούν δικαστικά) και όχι σε οφειλές της ποντοπόρου εμπορικής ναυτιλίας.