ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Τουριστικά χαμόγελα για δεκάδες εισηγμένες

Η είδηση ότι ο όμιλος Καράτζη προτίθεται να δημιουργήσει και νέα ξενοδοχειακή μονάδα στην Κρήτη ακούστηκε με ενδιαφέρον από τους μετόχους της εισηγμένης εταιρείας, καθώς παράλληλα με τη βιομηχανική δραστηριότητα, η διοίκησή του διαβλέπει νέες ανοδικές προοπτικές και στον τουριστικό τομέα.

Ακόμη πιο ευχάριστο είναι πως στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της χώρας φαίνεται να πιστεύουν -έμπρακτα, καθώς βάζουν το χέρι στην τσέπη- και πολλοί άλλοι σοβαροί επενδυτές, τόσο από το εσωτερικό, όσο κυρίως από το εξωτερικό της χώρας - η εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης αποτελεί μόνο ένα ενδεικτικό παράδειγμα.

Ο όμιλος Καράτζη βέβαια δεν είναι η μοναδική εισηγμένη που είναι ικανοποιημένη από την πορεία του εισερχόμενου τουρισμού.

Η Autohellas, που μεταξύ άλλων δραστηριοποιείται στην αγορά του Rent A Car, αύξησε το πρώτο εξάμηνο τον στόλο των οχημάτων της για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τη μεγαλύτερη ζήτηση που προέκυψε από τον αυξημένο τουρισμό.

Οι άνθρωποι της Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,23% έχουν κάθε λόγο να... τρίβουν τα χέρια τους καθώς οι αυξημένες πληρότητες και τα πολύ καλύτερα φετινά αποτελέσματα της θυγατρικής τους Ιονική Ξενοδοχειακή (Hilton Αθηνών) έρχονται σε μια περίοδο όπου οι ελληνικές τράπεζες θα ήθελαν να ρευστοποιήσουν θυγατρικές τους προκειμένου να βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Η διοίκηση της ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President) θεωρεί το 2013 το τελευταίο έτος τουριστικής κρίσης για την Αττική και ξεκινά νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για να αναβαθμίσει το κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο που κατέχει.

Σαφή ικανοποίηση για τη φετινή πορεία δείχνει και η διοίκηση της ΛΑΜΨΑ (ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία), καθώς τον Δεκέμβριο του 2012 συμφώνησε τη μακροχρόνια μίσθωση και του όμορου ξενοδοχείου King George επί της Πλατείας Συντάγματος, με αποτέλεσμα τώρα να αναμένει: α) Διπλό όφελος από την τουριστική άνοδο, λόγω του ότι θα ευνοηθούν και οι δύο τουριστικές μονάδες, β) Σημαντικές συνέργειες από την παράλληλη λειτουργία και των δύο κεντρικών ξενοδοχείων.

Η αλήθεια ωστόσο είναι πως από την τόνωση του εισερχόμενου τουρισμού ευνοείται πολύ μεγαλύτερος αριθμός εισηγμένων εταιρειών.

Η Δάιος Πλαστικά για παράδειγμα διαθέτει δύο ξενοδοχειακές μονάδες, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στην Κρήτη.

Η Αεροπορία Αιγαίου και οι εισηγμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες ανεβάζουν αρκετά τις πωλήσεις τους σε περιόδους ανοδικού τουρισμού.

Στέφανος Κοτζαμάνης

euro2day