ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΟΛΠ:“Αποκατάσταση της Πέτρινης Αποθήκης”


Ένα ακόμα έργο της Πολιτιστικής Ακτής αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται για το έργο “Αποκατάσταση της Πέτρινης Αποθήκης”, η οποία βρίσκεται στον παρακείμενο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου χώρο και αποτελεί ένα από τα ιστορικά κτίρια του λιμανιού με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, τα οποία διασώζονται και ανακαινίζονται.

      Με απόφαση του Δ.Σ του ΟΛΠ Α.Ε. και αφού προηγήθηκαν πολύμηνες μελετητικές διαδικασίες από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων, εγκρίθηκε η Διακήρυξη δημοπρασίας της κατασκευής του έργου, προϋπολογισμού 8.800.00 Ευρώ ( με ΦΠΑ ) και ο ορισμός της Επιτροπής του διαγωνισμού.
     Το έργο αφορά την αποκατάσταση και ανακαίνιση της Πέτρινης Αποθήκης, επιφάνειας 3.506 τ.μ. και την ένταξή της ως βασικού κτιρίου των δραστηριοτήτων της Πολιτιστικής Ακτής.

     Μετά την ανακαίνισή της, η Πέτρινη Αποθήκη θα χρησιμοποιηθεί:
(α) για την εγκατάστασή της Μόνιμης Έκθεσης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, ενός Μουσείου με εκθέματα που αναδεικνύουν την τεχνολογική εφαρμογή της επιστημονικής σκέψης της αρχαίας Ελλάδας,
(β) για την εγκατάσταση ενός Μουσείου – Εκθεσιακού Χώρου για το λιμάνι του Πειραιά ως κέντρου Μετανάστευσης προς άλλες Ηπείρους των περασμένων αιώνων, του Πειραιά ως κέντρου εργατικής και βιομηχανικής πόλης,
(γ)  για τη στέγαση του Ιστορικού Αρχείου του ΟΛΠ και των εκθεμάτων του και
(δ)  για τη στέγαση ενός ακόμα επιβατικού σταθμού εσωτερικού.

  
Το έργο της πέτρινης Αποθήκης, μαζί με το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο κτίριο του SILO, το οποίο εισέρχεται στη β’ φάση υλοποίησής του, τη μετατροπή του κτιρίου στο Καστράκι σε Αρχαιολογικό Θεματικό Μουσείο του λιμένα και της ενοποίησής του με τον αρχαιολογικό χώρο των Ηετιώνιων Πυλών, την αποκατάσταση του ταινιόδρομου και κτιρίου στην είσοδο του λιμένα (Κράκαρη – Δραπετσώνα) και τα άλλα παράλληλα έργα, αποτελούν στο σύνολο τους τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση και πολιτιστική μεταμόρφωση μιας υποβαθμισμένης περιοχής σε σύγχρονο Πολιτιστικό Πάρκο, έκτασης 180.000 τ.μ με χώρους πρασίνου και αναψυχής.
 Το έργο αυτό έχει ενταχθεί με Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και Περιφέρειας Αττικής, στις συνολικές αναπλάσεις του “Αττική 2021” και αναμένεται τα έργα του να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Το έργο αναμένεται να εγκριθεί από το Υ.Ν.Α. μόλις υποβληθούν οι περιβαλλοντικοί όροι.