ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

25 εκατ. αφίξεις και έσοδα άνω των 14 δισ. ο στόχος του τουρισμού το 2015


Με στόχο αφίξεις 25 εκατ. ξένων επισκεπτών και ταξιδιωτικές εισπράξεις άνω των 14 δισ. ευρώ για φέτος, ξεκινά τον επόμενο μήνα η τουριστική σεζόν στη χώρα μας, καθώς θα αρχίσουν να ανοίγουν σταδιακά οι πρώτες εποχιακής λειτουργίας ξενοδοχειακές μονάδες σε δημοφιλείς προορισμούς. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιτευχθούν τα παραπάνω ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων, με βάση και τις επιπλέον διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις προς τη χώρα μας από το εξωτερικό φέτος, ανεβάζοντας ακόμη υψηλότερα τον πήχη των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού. Θέτει, όμως, τρεις βασικές προϋποθέσεις:
Η πρώτη προϋπόθεση αφορά στη διατήρηση των συντελεστών του ΦΠΑ στον χώρο του τουρισμού στα σημερινά επίπεδα, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικός ο ελληνικός προορισμός σε σχέση με τους ανταγωνιστές.
Η δεύτερη προϋπόθεση σχετίζεται με την υποτίμηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι άλλων βασικών νομισμάτων το τελευταίο διάστημα. Η διατήρηση της ισοτιμίας ως έχει διαμορφωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν θα αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την προσέλκυση επισκεπτών στην Ελλάδα από βασικές αγορές εκτός Ευρωζώνης.

Η τρίτη προϋπόθεση έχει να κάνει με την ομαλή πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους, οι οποίες εφόσον οδηγήσουν σε συμφωνία θα ενισχύσουν την εικόνα της χώρας στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, επηρεάζοντας θετικά και τον ελληνικό τουρισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, η μέχρι στιγμής εικόνα των κρατήσεων από βασικές αγορές, όπως είναι η Βρετανία και οι ΗΠΑ, δείχνει αύξηση με μονοψήφιο πρόσημο. Επίσης, σε θετικό πεδίο κινούνται οι κρατήσεις από τη Γερμανία, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη. Από τη Ρωσία, η πτώση των κρατήσεων έφθασε κάποια στιγμή στο 50%, αλλά τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται βελτίωση του ρυθμού και η εκτίμηση για το σύνολο του έτους είναι ότι θα περιοριστεί μεταξύ 20% και 30%.
Να σημειωθεί ότι παράπλευρα οφέλη προκύπτουν για την Ελλάδα τη φετινή σεζόν και από την ανασφάλεια που περιβάλλει ανταγωνιστικούς προορισμούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα τρομοκρατικών επιθέσεων. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη περίπτωση της Τυνησίας, η οποία μετά την τελευταία πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση υπέστη σημαντική πτώση. Eπιπλέον, η εταιρεία κρουαζιέρας ΜSC Cruises ακύρωσε το πρόγραμμά της στην Τυνησία για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, μεταφέροντας τις στάσεις των δρομολογίων της στην Κέρκυρα και σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου.
Έντυπη