ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Γ. Σταθάκης: Αισιόδοξος για την πορεία του τουριστικού κλάδου


stathakis-sete
Ο  υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, εξέφρασε την Αισιοδοξία του  για την πορεία του τουριστικού κλάδου  μιλώντας χθες  στην Ανοικτή Συνεδρίαση της 23ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Ειδικότερα,τόνισε ότι η  επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η αύξηση των εσόδων ανά επισκέπτη, η προσέγγιση νέων αγορών αλλά και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, περιλαμβάνονται στους στόχους της κυβέρνησης.
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα στοιχεία του α” τριμήνου 2015, τα οποία επιβεβαιώνουν τη συνέχιση της ανάκαμψης που καταγράφηκε το 2014, καταγράφοντας πολύ σημαντική άνοδο τόσο στις αφίξεις όσο και στην εισροή συναλλάγματος.
Αφού υπογράμμισε την ανάγκη για τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, ο υπουργός αναφέρθηκε σε δύο βασικά εργαλεία πολιτικής, το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20 και τον αναπτυξιακό νόμο. Ως προς το πρώτο ανήγγειλε την έναρξη των προγραμμάτων τον Ιούνιο, ώστε το β” εξάμηνο να ξεκινήσουν οι εντάξεις σε αυτά. Ως προς το δεύτερο, υποστήριξε ότι ο υφιστάμενος αναπτυξιακός νόμος ολοκλήρωσε τον κύκλο του το 2014, αφήνοντας πίσω του αρκετά προβλήματα, με σημαντικότερο την υπερδέσμευση πόρων.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει φορολογική ρύθμιση που θα επιδράσει αρνητικά στον κλάδο. Υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν χρονίζοντα προβλήματα διαφυγής εσόδων, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης προκειμένου το σύστημα να γίνει δικαιότερο. Εξήγγειλε την πλήρη κωδικοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας, καθώς και την αναδιοργάνωση και ουσιαστική ενίσχυση των αρμοδίων διοικητικών υπηρεσιών.
Το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα σε μέτρα στήριξης της φετινής τουριστικής σεζόν, ενώ μεσοπρόθεσμα βασικές επιδιώξεις αποτελούν η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, το άνοιγμα νέων αγορών και η ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Στρατηγικός στόχος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών και προϊόντων, έτσι ώστε να επιτευχθεί και η αύξηση των εσόδων ανά επισκέπτη, που τελευταία βαίνουν μειούμενα. Ως προς τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ο Υπουργός τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της τουριστικής εκπαίδευσης και στην προώθηση ερευνών και πανεπιστημιακών μελετών, με στόχο να αναπτυχθεί νέα γενιά ιδεών, γνώσεων και αντιλήψεων για τον κλάδο.