ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Σήριαλ χωρίς.. τέλος με τα περιφερειακά αεροδρόμια


Πραγματικό «σπριντ» θα χρειαστεί ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για μεταβίβαση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στο σχήμα υπό τη γερμανική Fraport στις 15 Μαρτίου, όπως είχε προγραμματιστεί, έπειτα από απανωτές παρατάσεις. Παρά την καλή διάθεση και των δύο πλευρών, υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την ολοκλήρωση των διαδικασιών ώστε οι Γερμανοί να πάρουν τα κλειδιά των 14 αεροδρομίων.

Στελέχη που παρακολουθούν το «σήριαλ» με τη σύμβαση παραχώρησης υποστηρίζουν πως οι εκκρεμότητες δεν περιορίζονται στο γνωστό θέμα με τις ιατρικές υπηρεσίες των αεροδρομίων. Πρόκειται και για άλλα τεχνικά ζητήματα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν υπογραφεί και οι τελικές συμβάσεις με όλους τους διεθνείς οργανισμούς που θα «βάλουν πλάτη» για τη χρηματοδότηση της επένδυσης. Το συγκεκριμένο θέμα θεωρείται, πάντως, κλεισμένο.
Είναι χαρακτηριστικό, όμως, πως καμία διεθνής εμπορική τράπεζα δε συμμετέχει στο χρηματοδοτικό σχήμα που θα «αιμοδοτήσει» το γερμανικό όμιλο με 1,6 δισ. ευρώ για το εφάπαξ τίμημα της παραχώρησης (1,23 δισ. ευρώ) και τις επενδύσεις (350 εκατ. ευρώ) στα 14 αεροδρόμια.

Στο σχήμα συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η International Finance Corporation (IFC) της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Παρευξείνια Τράπεζα και η Alpha Bank.
Πηγή:euro2day