ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Για 232 εκατομμύρια ευρώ πουλήθηκε ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης

Αποτέλεσμα εικόνας για Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης

Η πλειοδότρια δύναμη που κατάφερε να αποκτήσει το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) ανεδείχθη από το ΤΑΙΠΕΔ και ήταν η ένωση των εταιρειών Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments Ltd (του Ιβάν Σαββίδη) και Terminal Link SAS (γαλλικός κολοσσός CMA), μετά από τη σημαντικά βελτιωμένη προσφορά που υπέβαλε.

Η κοινοπραξία προσέφερε τίμημα 231,926 εκατ. ευρώ το οποίο ήταν και αρκετά υψηλότερο από τις προσφορές που κατέθεσαν οι υπόλοιποι δύο υποψήφιοι, για το 67% του ΟΛΘ, ποσό που ξεπερνά κατά 96 εκατ. ευρώ (71%) την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του ΟΛΘ.

Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από το εφάπαξ τίμημα και υποχρεωτικές επενδύσεις 180 εκατ. ευρώ τα επόμενα επτά έτη.

Στη συνολική αξία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογράψει με τον ΟΛΘ, κι από την οποία θα προκύψουν άλλα 170 εκατ. ευρώ έως το 2051. 

Όπως ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, κατά την αξιολόγηση της βελτιωτικής οικονομικής προσφοράς, ελήφθησαν υπόψη καθεμία από τις αποτιμήσεις, τις οποίες εκπόνησαν δύο διαφορετικοί αποτιμητές για τον ΟΛΘ και ανακήρυξε τη συγκεκριμένη ανωτέρω ένωση ως πλειοδότη.

Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 67% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αλλάζουν οι όροι της σύμβασης παραχώρησης, με τον ΟΛΘ να πρέπει να παραχωρεί ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών στο δημόσιο έως το 2051, όταν και ολοκληρώνεται η περίοδος παραχώρησης.