ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Περίπου 3,7 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων

hotel-krathseisdwmatiwn-texnologiaxenodoxeiwn
Βασική προϋπόθεση αποτελεί το κλείσιμο της αξιολόγησης για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην τουριστική αγορά και για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη.
Σε άτυπη συνάντηση που είχε χθες με τους δημοσιογράφους με αφορμή την επικείμενη ολοκλήρωση της δεύτερης και τελευταίας θητείας του στην προεδρεία του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), τόνισε πως η σημαντική άνοδος του Τουρισμού τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα, έχει οδηγήσει στο να ανοίξει σταδιακά η << στρόφιγγα >> της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις του χώρου, με τις τράπεζες να είναι πλέον πιο «θετικές» στη δανειοδότηση νέων τουριστικών επενδυτικών σχεδίων.
Παρ΄ όλα αυτά, τα κόκκινα δάνεια παραμένουν πρόβλημα . Από τα 7,6 δισ. ευρώ που είναι ο συνολικός δανεισμός των τουριστικών επιχειρήσεων, τα 3,7 δισ. περίπου αφορούν κόκκινα δάνεια. Εξ αυτών, τα δύο δισ. είναι μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (non-performing exposure – NPEs), και ρυθμισμένα δάνεια, ενώ το 1 δισ. αφορά σε δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών(non-performing loans – NPLs), τα οποία πια θεωρούνται μη βιώσιμα.
Παράλληλα , στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η δανειοδότηση των επιχειρήσεων του χώρου, ενόψει και των δεκάδων εν εξελίξει επενδυτικών σχεδίων λόγω της αναμενόμενης ανόδου της τουριστικής ζήτησης. Είχε προηγηθεί την Τετάρτη γεύμα εργασίας των διοικητικών συμβουλίων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κατά το οποίο συζητήθηκε η ενίσχυση της πρόσβασης των τουριστικών επιχειρήσεων στην χρηματοδότηση και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στις θετικές προοπτικές που έχει ο τουριστικός χώρος και συμφώνησαν ότι η χώρα έχει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, ιδιαίτερα εάν περιοριστούν οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Ακόμη, ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε πως τουριστικός κλάδος δεν είναι τόσο υπερδανεισμένος σε σχέση με το ύψος των εσόδων που φέρνει στη χώρα και τις προοπτικές που έχει για την εγχώρια οικονομία.
Πηγή:tourismtoday.gr