ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Συνέντευξη YNANΠ Παναγιώτη Κουρουμπλή στο Ρ/Σ Παραπολιτικά FM







Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM και στο δημοσιογράφο  Ανδρέα  Παπαδόπουλο. Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:
Σχετικά με την υπόθεση του Τάσου Μαντέλη.
Σημασία έχει ότι πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε το δημόσιο χρήμα πρέπει να είναι σε μια άλλη βάση. Το θέμα είναι ότι με όλα αυτά έφτασε η χώρα εκεί που έφτασε και προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα μπορούσε η χώρα να μη ζήσει μια τέτοια δοκιμασία.
Για το μπαράζ τροπολογιών στη Βουλή.
Να είμαστε ειλικρινείς. Να φωνάζει το ΠΟΤΑΜΙ το κατανοώ. Να φωνάζει το ΚΚΕ και αυτό το κατανοώ, διότι δεν κυβέρνησαν. Να φωνάζει η Νέα Δημοκρατία. Τι να πω; Αν πραγματικά έχει μεταμεληθεί για τα όσα έχει κάνει από πλευράς τροπολογιών να το δεχτώ καλοπροαίρετα. Βέβαια δεν θεωρώ ότι είναι και η καλύτερη διαδικασία. Θέλω να είμαι σαφής.
Για την κατάσταση της οικονομίας και της χώρας.
Αρχίζει και μαλακώνει η κατάσταση και αυτό φαίνεται και από την αγορά. Και ξέρετε είμαι σε ένα υπουργείο που είναι κατ’ εξοχήν της αγοράς. Λοιπόν, μαλακώνει το κλίμα και είμαι βέβαιος πως του χρόνου τέτοιο καιρό, το κλίμα θα έχει πλήρως αναστραφεί. Το πολιτικό κλίμα εννοώ. Δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση ο κόσμος να μην αξιολογήσει την προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης και του Τσίπρα. Θεωρώ πως και η επόμενη εκλογή θα είναι πάλι Τσίπρας.  Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε γεγονότα και θα έχουμε εξελίξεις στην οικονομία που θα αρχίσουν πραγματικά να διαμορφώνουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης του κόσμου. Και ο Ελληνικός Λαός έχει μια βασική αρχή, δίνει δεύτερη τετραετία στις κυβερνήσεις. Ο Τσίπρας θα κερδίσει το πρώτο στοίχημα. Θα είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός σε περίοδο μνημονίων. Το κλίμα θα βελτιώνεται συνεχώς και αυτό ο κόσμος θα το συνεκτιμήσει με μια σειρά άλλων ζητημάτων.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Θέλω να πω ότι εκείνο που δεν ακούω και δεν καταλαβαίνω από τη ΝΔ και ειδικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο μπορεί να διαφωνώ σε πάρα πολλά πράγματα - δεν παύει όμως να είναι ένας νέος άνθρωπος που θέλει να αφήσει το δικό του στίγμα- είναι αυτή η συνεχής αναφορά στο παρελθόν για διάφορα θέματα, ο Βαρουφάκης, το ένα, το άλλο κλπ. Έχει κανείς την εντύπωση ότι τον κόσμο τον απασχολεί; Τον κόσμο τον απασχολεί να ακούσει από έναν πολιτικό να λέει: «Κύριε Κουρουμπλή είσαι υπουργός Ναυτιλίας, σε ψήφισε ο κόσμος, αλλά εγώ έχω μια καλύτερη πρόταση από αυτά που κάνεις εσύ». Αυτά που γίνονται τώρα, ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ, αφορούν ένα πολύ μικρό ακροατήριο, ας το πω έναν πολύ σκληρό πυρήνα. Ο κόσμος ο πολύς, η πλειοψηφία, έχει απαλλαγεί από αυτόν τον φανατισμό που είχαμε παλιά, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, το 40% από εδώ, το 40% από εκεί. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Ξέρω ανθρώπους της ΝΔ που βγαίνουν και λένε «αυτή η πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Ναυτιλίας είναι θετική». Και το λένε και στον ίδιο το Μητσοτάκη, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω.  Σε συνάντηση που έγινε πρόσφατα βγήκε άνθρωπος από τους φορείς και είπε «Εγώ βρήκα έναν άνθρωπο που αυτά που λέει τα εννοεί».
Έτσι εάν μπορούσα να δώσω μια συμβουλή σε έναν μελλοντικό πρωθυπουργό θα ήταν «δώσε στίγμα της επόμενης μέρας, δώσε στους νέους μια ελπίδα, δώσε στην κοινωνία ένα θάρρος για να ξεμπλοκάρει από όλα αυτά που έζησε όλα αυτά τα χρόνια. Έγιναν αυτά! Λάθη από όλους, άλλα μικρότερα άλλα μεγαλύτερα, αλλά ο κόσμος θέλει να ακούσει πως θα γίνει να μη φύγει το παιδί του στο εξωτερικό!».
Εντάξει, θα υπάρχουν και αντιπαραθέσεις. Δεν μπορούμε να μπούμε και σε κατάσταση αφασίας. Και διαφορετικές ιδέες έχουμε και διαφορετικές προσεγγίσεις. Εγώ ετοίμασα ένα αφήγημα για τη ναυτιλία. Το δούλεψα με πάρα πολλούς φορείς και θα τολμήσω να το δώσω και στα κόμματα. Θα τους πω καθίστε κάτω και πείτε μου τι θέλετε να βάλω και να μπορέσουμε επιτέλους στη Ναυτιλία, που είναι πολύ σημαντικός τομέας και μπορεί να δώσει πολλά πράγματα στην οικονομία, να κάνουμε τον Πειραιά ένα μεγάλο ναυτιλιακό κέντρο. Έχει όλες τις προϋποθέσεις.
Σχετικά με ενδεχόμενο ανασχηματισμό
Ο πρωθυπουργός έχει την τελική άποψη τι θα γίνει, διότι έχει εικόνα των προσώπων και των πραγμάτων. Έχει επισκεφτεί τα περισσότερα υπουργεία θα ολοκληρώσει αυτό τον κύκλο και μετά θα κρίνει. Εγώ προέρχομαι από ένα χώρο που ζήσαμε δύσκολες στιγμές, γιατί τότε δεν αναγνωριζόταν ακριβώς το δικαίωμα στον πρωθυπουργό να ορίζει ποιους θέλει να έχει υπουργούς. Έτσι θεωρώ ότι είναι απόλυτο δικαίωμα του εκάστοτε πρωθυπουργού να ορίζει ποιους θέλει να έχει υπουργούς.
Για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ
Εκείνο που εγώ λέω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοίξει. Υπάρχει πάρα πολύς, άστεγος πολιτικά κόσμος από τη μεγάλη παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου. Λοιπόν αυτός ο κόσμος δεν θέλει να πάει δεξιά και αυτή είναι και η θέση μου. Δεν μπορεί η κεντροαριστερά να κοιτάει και δεξιά και αριστερά. Η κεντροαριστερά κοιτάει αριστερά και λέει στο ΣΥΡΙΖΑ «κύριοι εδώ δεν πάτε καλά, εκεί δεν είστε σωστοί, πρέπει να διορθώσετε αυτό και εκείνο και πρέπει να έρθετε να κάνουμε μια προγραμματική σύγκλιση και να πάμε τη χώρα μαζί». Αυτό που νομίζω εγώ ότι πρέπει να γίνει είναι δύο μεγάλες παρατάξεις στα πλαίσια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η μια θα είναι η κεντροαριστερά με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ και η άλλη θα είναι η κεντροδεξιά με επίκεντρο τη ΝΔ.
Για την Δημοκρατική Συμπαράταξη και τις συνεργασίες
Θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να πάνε σε μια τέτοια λογική. Δεν έχουν κανένα άλλο περιθώριο. Αλλιώς θα πρέπει να πουν «εμείς συστρατευόμαστε με τον Μητσοτάκη». Ο απλός ο κόσμος όμως, αυτοί που προέρχονται από αυτό το χώρο, άμα θέλουν να πάνε στο Μητσοτάκη πάνε και μόνοι τους, δεν είναι ανάγκη να τους πάει ο Βενιζέλος ή ο Λοβέρδος. Θα μπορούσαν να υπάρξουν συνεργασίες, με κάποιες εξαιρέσεις προσώπων, βέβαια. Εγώ με κάποιες επαφές που έχω στην Ευρώπη με τον Πιττέλα και με άλλους, βλέπουμε ότι η προσπάθεια που κάνουμε, πρέπει να είναι ανοιχτή και δεν το κρύβω, ότι πρέπει να υπάρξει σύγκλιση στον τομέα αυτό. Πικρίες και παράπονα υπάρχουν. Στην πολιτική παύουν αυτά να γίνονται; Υπάρχουν εντάσεις, λάθη κάναμε  όλοι, τα έχω πει δημόσια πολλές φορές.
Για τον «Ρουβίκωνα»

Σε κάθε κοινωνία χρειάζονται και κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης. Στη Γαλλία δε γίνονται αυτά; Στη Γερμανία δεν γίνονται αυτά; Παντού γίνονται. Δεν μπορείς μια κοινωνία να τη χτίσεις αγγελικά. Υπάρχουν και αυτά τα φαινόμενα τα οποία προσπαθείς όσο μπορείς να τα περιορίσεις. Υπάρχει άνθρωπος από τον συντηρητικό χώρο που είπε ότι αυτή η ηρεμία που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, στην πρωτεύουσα, δεν υπήρχε ποτέ.