ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Σημαντικά αποτελέσματα επαφών του Συνδέσμου Κύπρου-Ελλάδας

Από την εκδήλωση παρουσίασης της κυπριακής οικονομίας

Κύπρος και Θεσσαλονίκη μπορούν να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, να προχωρήσουν σε επιχειρηματικές συνεργασίες, να προωθήσουν επενδύσεις μεταξύ τους και να διεισδύσουν από κοινού σε κοντινές αγορές τους, όπως τα Βαλκάνια και οι Αραβικές χώρες.
Αυτό είναι το συμπέρασμα των σημαντικών επαφών και συναντήσεων που είχε στη Θεσσαλονίκη, πολυμελής αποστολή του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου-Ελλάδας, υπό την αιγίδα του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστου Πατσαλίδη.
Ειδικότερα, αποστολή του Συνδέσμου, κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε τη συμπρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης και είχε σωρείαν επαφών με την Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, το δήμαρχο και αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης, τα τοπικά Επιμελητήρια και άλλους οικονομικούς φορείς της πόλης, όπως τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων, τον Εμπορικό Σύλλογο, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων, κ.ά. Επίσης, ο Σύνδεσμος οργάνωσε εκδήλωση προβολής της κυπριακής οικονομίας στον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης.
Στη συνάντηση με το δήμαρχο και αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης κ.κ. Γιάννη Μπουτάρη και Σπύρο Πέγκα αντίστοιχα, διερευνήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασιών και επενδύσεων στις δύο περιοχές. Όπως αναφέρθηκε οι κύπριοι αποτελούν τους περισσότερους (μη ελλαδίτες) που επισκέπτονται τουριστικά τη Θεσσαλονίκη. Ακόμα τονίστηκε ότι αρκετές επιχειρήσεις από τη Θεσσαλονίκη επιδεικνύουν ενδιαφέρον για να επεκταθούν στην Κύπρο, είτε για την αγορά της, είτε να την αξιοποιήσουν ως δίαυλο για επεκτάσεις στις Αραβικές χώρες.



Επίσης, λέχθηκε ότι η Βόρεια Ελλάδα, λόγω και της κρίσης, παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν από κύπριους επιχειρηματίες, με δυνατότητα διείσδυσης και στα Βαλκάνια.
Στα πλαίσια αυτά, συμφωνήθηκε όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενημερώνει τον Σύνδεσμο για προσφορές, διαγωνισμούς ή άλλες προτάσεις που αφορούν έργα στην πόλη, ώστε να ενημερώνονται οι κυπριακές επιχειρήσεις για να συμμετέχουν  εάν επιθυμούν.
Στη συνάντηση με τα τοπικά Επιμελητήρια και τους οικονομικούς φορείς της Θεσσαλονίκης επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση και των δύο πλευρών για διεύρυνση της επιχειρηματικής συνεργασίας, με στόχο όχι μόνο τις δύο αγορές, αλλά και την κοντινή περιφέρεια των δύο χωρών.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου-Ελλάδας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια μεγάλη εμπορική πύλη προς τα Βαλκάνια και η Κύπρος ένα δυνατό κόμβο προς τις Αραβικές χώρες, συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις των δύο χωρών. Οι σχεδιασμοί αυτοί, αναφέρθηκε, μπορούν να διευκολυνθούν τώρα που το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα εκσυγχρονισθεί και θα αναβαθμιστεί με την ιδιωτικοποίηση του.
Στη συνέχεια με πρωτοβουλία του Συνδέσμου διοργανώθηκε εκδήλωση ενημέρωσης των επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης για την κυπριακή οικονομία και τα δεδομένα της.
Στην εκδήλωση, πέραν από τους χαιρετισμούς του δημάρχου και αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης, του γενικού προξένου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Αντ. Μανδρίτη και του προέδρου του Συνδέσμου κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, έγιναν ομιλίες από το γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρ. Πατσαλίδη, από τον εμπορικό ακόλουθο της Κύπρου Ιωσήφ Κυπραίο, από τον αναπληρωτή διευθυντή του CIPA κ. Μάριο Τανούση, από τον ανώτερο διευθυντή, Φορολογικών & Νομικών Υπηρεσιών της Deloitte κ. Μιχάλη Άρη Μιχαηλίδη και το συνέταιρο του Δικηγορικού Γραφείου Ηλιάδης ΕΠΕ  κ. Γιώργο Παπαδόπουλο.


Κατά την εκδήλωση ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου Ελλάδας επέδωσε τιμητικές πλακέτες στους Δήμο Θεσσαλονίκης, ΕΒΕ Θεσσαλονίκης, ΕΒΕ Αθηνών, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε ένδειξη εκτίμησης για τη στενή συνεργασία που έχουν μαζί του στην προώθηση των επιχειρηματικών σχέσεων Κύπρου – Ελλάδας.
Κατά την εκδήλωση ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, αναφέρθηκε στην περίπτωση του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΙΚΑΣ, πρόεδρος του οποίου εξελέγη πρόσφατα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο όμιλος, ο πρώτος ανάλογος που συγκροτείται στα Βαλκάνια με έδρα τη Θεσσαλονίκη και στον οποίο συμμετέχουν πολλοί φορείς – κρατικοί, οικονομικοί, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί – από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, έχει ως καταστατικό στόχο την υλοποίηση των έντεκα θεματικών στόχων της Στρατηγικής “Ευρώπη 2020: Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη”.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πάνω από 100 επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, ενώ από κυπριακής πλευράς στην αποστολή του Συνδέσμου συμμετείχαν 18 επιχειρήσεις και το ΚΕΒΕ με το διευθυντή υπηρεσιών του κ. Λεωνίδα Πασχαλίδη.
Κατά γενική ομολογία η επίσκεψη του Συνδέσμου στη Θεσσαλονίκη στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και όλοι οι παρευρισκόμενοι έδωσαν τη ρητή δέσμευση τους ότι όλα όσα συμφωνήθηκαν θα υλοποιηθούν με πρακτικό τρόπο.