ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Προοπτικές διατήρησης της ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν




Αποτέλεσμα εικόνας για Προοπτικές διατήρησης της ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν


Σύμφωνα με το Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ (Δεκέμβριο 2017) και τους δείκτες αφίξεων και εσόδων, μικτή η εικόνα για τον Νοέμβριο, αλλά θετική από την αρχή του έτους:
  • στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε τον Νοέμβριο αύξηση των διεθνών αφίξεων +6,2% (+8,6% από την αρχή του έτους)˙ η αύξηση
  • στα περιφερειακά αεροδρόμια ανήλθε στο +7,3% και στην Αθήνα στο +5,8%, ενώ από την αρχή του έτους στο +9,6% και στο +5,8%
  • αντίστοιχα. Επίσης, εκτός από την μεγαλύτερη αύξηση στις αφίξεις στα Περιφερειακά αεροδρόμια σε σχέση με την Αθήνα, παρατηρείται και άμβλυνση της εποχικότητας αφού οι αυξήσεις κατά τους μήνες Απρίλιο (+28,7%), Μάιο (+6,6%), Ιούνιο (+10,9%), Σεπτέμβριο (+8,6%),
  • Οκτώβριο (+15,2%) και Νοέμβριο (+6,2%), ήταν (σημαντικά) υψηλότερες από τους μήνες αιχμής Ιούλιο (+5,7%) και Αύγουστο (+5,9%).
  • οι διεθνείς οδικές αφίξεις τον Νοέμβριο παρουσίασαν κάμψη -7,0% παραμένει όμως υψηλή η αύξησή τους (+7,6%) από την αρχή του έτους. Η μείωση των οδικών αφίξεων τον Νοέμβριο, σε συνδυασμό με την αύξηση των αεροπορικών, εκτιμάται ότι -όπως και τον Οκτώβριο- μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ΜΚΔ.
Σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων1 της ΤτΕ, τον Οκτώβριο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε +8,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016 (+10,1% στο 10μηνο), και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά +14,2% (+10,6% στο 10μηνο). Ως αποτέλεσμα αυξήθηκε η ΜΚΔ τον Οκτώβριο, οδηγώντας σε αύξηση και από την αρχή του έτους.

Δείκτες Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης (ΔΚΕ) αγορών μας
Βελτίωση δείχνει ο ΔΚΕ στις περισσότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού και στην πλειονότητά τους κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα
από τον αντίστοιχο δείκτη του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Δεδομένου ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη αποτελεί σημαντική παράμετρο για την
πραγματοποίηση ταξιδιών αναψυχής, το στοιχείο αυτό δείχνει προοπτικές διατήρησης της ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Εξαίρεση αποτελούν οι - σημαντικές για την Ελλάδα - αγορές της Τουρκίας και της Βρετανίας που ο αντίστοιχος δείκτης είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.

Εξελίξεις στον ελληνικό τουρισμό
Από 1ης Ιανουαρίου 2018 εντάσσονται σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ όλα τα νησιά του Αιγαίου και δεν θα έχουν πλέον μειωμένους συντελεστές. Εξαίρεση αποτελούν 5 νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος) που έχουν δεχθεί σημαντικές προσφυγικές ροές˙ για τα νησιά αυτά παραμένουν οι μειωμένοι συντελεστές έως τις 30/06/18. Στον ξενοδοχειακό κλάδο, ανακοινώθηκε η είσοδος της εταιρείας Dolce, που εξειδικεύεται στη διαχείριση ξενοδοχείων με στόχευση στην αγορά συνεδρίων.

Τα υψηλά επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις περισσότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού, δείχνουν προοπτικές ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Εξελίξεις στον τουρισμό διεθνώς
Η Airbnb ανακοίνωσε τρεις κινήσεις στρατηγικού αναπροσανατολισμού προς πιο παραδοσιακές μορφές καταλυμάτων και κεντρικά ελεγχόμενα
projects: 1) την εξαγορά από την Wyndham, έναντι 1 δισ. δολ., του χαρτοφυλακίου ενοικίασης πολυτελών κατοικιών της τελευταίας, 2) τη συμφωνία της με τον developer Brookfield Property Partners που θα επενδύσει 200 εκατ. δολ. στους επόμενους 18 μήνες για την ανάπτυξη συγκροτημάτων κατοικιών. Η διαχείριση των συγκροτημάτων θα γίνεται από την εταιρεία Niido στη βάση του home-sharing, δηλαδή οι κατοικίες θα διατίθενται με μακροπρόθεσμα leases και οι μακροπρόθεσμοι ενοικιαστές θα έχουν το δικαίωμα υπεκμίσθωσης έως 180 ημέρες ετησίως, και 3) τη συμφωνία της με τις οργανώσεις Bed & Breakfast των ΗΠΑ που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ThinkReservations για συγχρονισμό των συστημάτων πωλήσεων. Σημειώνεται πως τον Αύγουστο η Airbnb είχε ανακοινώσει πως ήδη προωθούσε περισσότερα από 15.000 boutique ξενοδοχεία.

Συνεχίζεται η αναδιάταξη του χάρτη αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη μετά την πτώχευση της Air Berlin το καλοκαίρι. Αφενός εγκρίθηκε από την ΕΕ η εξαγορά από την Easyjet, έναντι 40 εκατ. ευρώ, 25 αεροσκαφών, slots και άλλων περιουσιακών στοιχείων της Air Berlin. Με την κίνηση αυτή, η Easyjet αποκτά βάση στο Tegel του Βερολίνου. Αφετέρου, μετά την απαγόρευση που επέβαλε η ΕΕ, για λόγους ανταγωνισμού, στν Lufthansa να προβεί στην εξαγορά αυστριακής θυγατρικής της Air Berlin, την Niki, ανακοινώθηκε η πτώχευση και της τελευταίας.

Η μακροοικονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας
Ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το ΑΕΠ 3ου 3μήνου (+1,3%) και παράλληλα έγινε αναθεώρηση στα στοιχεία 1ου 6μήνου: από +0,64% η προηγούμενη εκτίμηση σε +1,14% η νέα. Έτσι, η εκτιμώμενη από την ΕΛΣΤΑΤ αύξηση του ΑΕΠ για το 9μηνο ανέρχεται σε 1,2%, και η πρόβλεψή μας για το σύνολο του 2017 σε 1,7%. Παραμένει όμως δυσεξήγητη η μεγάλη απόκλιση που παρουσιάζεται μεταξύ της μεγάλης αύξησης των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών στο 9μηνο (+8,0%) και της μικρής αύξησης (+0,2%) της εγχώριας τελικής ζήτησης (= κατανάλωση + επενδύσεις, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα). Η ίδια αναντιστοιχία παρουσιάζεται και μεταξύ του χαμηλού ρυθμού μεταβολής της εγχώριας τελικής ζήτησης σε σχέση με τις μεταβολές άλλων βασικών δεικτών.

Σημαντικές εξελίξεις αποτέλεσαν και η ολοκλήρωση της 3ης Αξιολόγησης, και της ανταλλαγής (swap) Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων ύψους 25,5 δισ. ευρώ. Και οι δυο αυτές εξελίξεις ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής προόδου που έχει συντελεστεί στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής, και στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην περίοδο Σεπτεμβρίου 2015 – Δεκεμβρίου 2017, μετά την εκτροπή της οικονομικής πολιτικής της χώρας στο α’ 7μηνο 2015.

Τέλος, ο Τακτικός Προϋπολογισμός εκτελείται με υπέρβαση εσόδων και εξοικονόμηση δαπανών σε σχέση με τους στόχους. Ενδέχεται συνεπώς το Πρωτογενές Πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης (ΠΠΓΚ) ως % του ΑΕΠ να υπερβεί τον στόχο του 2,44%.



1 Λόγω της διαφορετικής μεθοδολογίας που ακολουθείται για την συλλογή διοικητικών στοιχείων και της δειγματοληψίας της Έρευνας Συνόρων (EΣ) της ΤτΕ, τα διοικητικά στοιχεία δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα μεταξύ τους, ούτε με αυτά της ΕΣ.