ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Κεντρική Μακεδονία: +10% στην τουριστική κίνηση και 7 εκατ. τουριστικές αφίξεις το 2017






Αποτέλεσμα εικόνας για Κεντρική Μακεδονία: +10% στην τουριστική κίνηση και 7 εκατ. τουριστικές αφίξεις το 2017


Στις νέες ευκαιρίες για την Κεντρική Μακεδονία να πετύχει πρωταγωνιστικές επιδόσεις στην τουριστική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού  Έλενα Κουντουρά στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στη Θεσσαλονίκη.

Η κα Κουντουρά από κοινού με τον γενικό γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Λόη Λαμπριανίδη συζήτησαν με τους εκπροσώπους των τουριστικών και παραγωγικών φορέων τις θετικές προοπτικές που έχει δημιουργήσει η αύξηση του τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία για την προσέλκυση επενδύσεων και για την ενίσχυση της επιχειρηματικής εξωστρέφειας, με έμφαση την υψηλή ποιότητα, τη διάχυση των αναπτυξιακών οφελών σε όλη την περιφέρεια, και στην επίτευξη του στόχου για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο στην περιφέρεια.

Η κα Κουντουρά αναφέρθηκε στην “εξαιρετική συνεργασία” με τον περιφερειάρχη, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Θάνο και την κα Βούλα Πατουλίδου, πρόεδρο του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και πρέσβειρα του προγράμματος της ΕΕ Αριστείας των Ευρωπαϊκών Προορισμών EDEN, και τόνισε τη σημαντική συμβολή όλων των φορέων, των επαγγελματιών και του ιδιωτικού τομέα στην επιτυχία του τουρισμού.
Αποτέλεσμα εικόνας για Κεντρική Μακεδονία:
Το 2017 καταγράφηκε αύξηση περίπου 10% στην τουριστική κίνηση στην Κεντρική Μακεδονία και εκτιμάται ότι οι τουριστικές αφίξεις ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης αυξήθηκαν πάνω από 12%, με αντίστοιχη αύξηση στις διανυκτερεύσεις ξένων επισκεπτών και οι οδικές είχαν αύξηση της τάξεως του 20%.

Το 2018 έχει ξεκινήσει δυναμικά για τον τουρισμό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αύξηση κατά 17% παρουσιάζει ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός πτήσεων και αεροπορικών θέσεων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σε συνέχεια των διαπραγματεύσεων και συμφωνιών με τους ξένους Τ.Ο. για την αύξηση του τουριστικού μεριδίου και το άνοιγμα νέων προορισμών και με τις αεροπορικές εταιρείες για την ενίσχυση του πτητικού έργου από περισσότερα ξένα αεροδρόμια.

Έχουν ήδη εξασφαλιστεί περισσότερες από 15 νέες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις από ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς και με τη Ντόχα (Κατάρ) και το Ντουμπάι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), αγορές που το Υπουργείο Τουρισμού υποστήριξε στο πλαίσιο του ανοίγματος νέων δυναμικών αγορών επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης.

Βασικό ζητούμενο αποτελεί η ενίσχυση της διαθεσιμότητας και της υψηλής ποιότητας προκειμένου, όπως τόνισε η υπουργός, να ανταποκριθεί η περιφέρεια στις νέες ανάγκες που δημιουργεί η διαρκώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση και η υψηλή διεθνής ζήτηση.

Την τελευταία διετία υποβλήθηκαν για την Κεντρική Μακεδονία:
  • 29 προτάσεις ξενοδοχειακών επενδύσεων στον αναπτυξιακό νόμο, συνολικού προϋπολογισμού 111.5 εκατ. ευρώ.
  • 57 αιτήματα για επενδύσεις για υφιστάμενα και νέα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών και αδειοδοτήσεις χιονοδρομικών κέντρων, ιαματικών εγκαταστάσεων, ορειβατικών καταφυγίων και κάμπινγκ, ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος και ενός καταφυγίου τουριστικών σκαφών (στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού)
  • Περισσότερες από 200 προτάσεις από την Κεντρική Μακεδονία στο πρόγραμμα του ΕΠΑΝΕΚ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή προτάσεων στο δεύτερο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ίδρυσης νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.
Η υπουργός αναφέρθηκε σε άμεσες υλοποιούμενες δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Τουρισμού για την ενίσχυση της  τουριστικής εξωστρέφειας της Περιφέρειας. Μεταξύ αυτών:
  • Η “8η Διεθνής Συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τον Τουρισμό στο Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού” τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη. Συνιστά σημαντική ευκαιρία για την Κεντρική Μακεδονία και την ανάδειξή της σε τουριστικό προορισμό του Δρόμου του Μεταξιού, με πολλαπλά οφέλη στην παγκόσμια τουριστική προώθηση και προβολή της.
  • Η αξιοποίηση των ευκαιριών του Έτους Τουρισμού Ελλάδας- Ρωσίας για την αναδειξη νέων προορισμών της Κεντρικής Μακεδονίας, την τουριστική διασύνδεση της με ρωσικές περιφέρειες και την υπογραφή συνεργασιών, για την προώθηση θεματικών τουριστικών προϊόντων. Στη Χαλκιδική θα διοργανωθεί Ελληνορωσικό Επιχειρηματικό Φόρουμ για τον Τουρισμό τον ερχόμενο Ιούνιο.
  • Η προώθηση και προβολή στην αγορά των ΗΠΑ, μέσω προγραμματιζόμενων επισκέψεων Αμερικανών τουριστικών πρακτόρων στην Κεντρική Μακεδονία,  στο πλαίσιο του κορυφαίου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων ASTA Destination Expo, στην Αθήνα τον Απρίλιο.
Oι τουριστικοί φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους με έμφαση στις νέες επενδύσεις και τη συμβολή των επενδύσεων στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στον τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο στην περιφέρεια, καθώς και για θέματα που αφορούν σε αρμοδιότητες και συναρμοδιότητες άλλων υπουργείων και φορέων, ζητώντας τη συνδρομή του Υπουργείου Τουρισμού για την προώθησή τους.